El laboratori de bateries de la UPV, una referència al món

El personal investigador ha aconseguit saber per què exploten aquests elements bàsics de l'electrificació

El laboratori de bateries de la UPV / À Punt NTC

Una bateria elèctrica podria ser la causa d'un incendi en la planta baixa d'un edifici de Torrent (Horta Sud). Tot indica que l'origen del foc és l'explosió d'un patinet elèctric. Un equip d'À Punt Notícies ha entrat per primera volta en un dels laboratoris de referència europea en investigació. Està a la Universitat Politècnica de València (UPV) i han aconseguit saber per què exploten aquests elements bàsics de l'electrificació. 

Per a posar al límit les cel·les de les bateries elèctriques s’han d’extremar les mesures de seguretat. Del que es tracta és de rebentar, cremar i, fins i tot, fer explotar aquelles que hui en dia encara creen molts problemes i entendre per què passa. El que busquen és la solució definitiva.

Experts de tot el món volen treballar en un dels laboratoris capdavanters en la investigació dels processos de combustió de les bateries. És el cas del brasiler Felipe de Vargas, expert en tècniques òptiques. Rebenten una cel·la per a analitzar el resultat. “Mentre el làser va obrint forats en la cel·la, els gasos van sortint. A més, es poden identificar les partícules calentes que ixen, que es veuen com punts brillants”, explica el científic. 

Aquestes partícules acaben encenent-se i provoquen una explosió. Ara ja saben per què passa: “Existeixen una sèrie de mecanismes de degradació dins de la cel·la que provoquen un procés de combustió. Es poden controlar? Hui en dia, no”, assegura l’investigador i director del laboratori de la UPV, Antonio García. 

Si de sobte tot el parc automobilístic esdevinguera elèctric, el director explica que el problema seria gravíssim. “Sobretot perquè no tens prou electricitat per a abastir-lo, perquè no tens autonomia per a carregar els vehicles, perquè no hi ha carregadors i perquè sorgirien problemes de seguretat amb les bateries. Tenim dotze anys per a resoldre aquestes incògnites”, detalla García. I probablement es faran curts, però els especialistes ja treballen amb nous materials per al futur immediat.

També et pot interessar

stats