L'UJI patenta un sistema de monitoratge per a les persones majors als seus domicilis

Permetrà detectar possibles situacions de risc a partir del senyal wifi.

El sistema detecta els canvis de comportament de les persones majors

Investigadors de les àrees d'informàtica, psicologia i de l'empresa de la Universitat Jaume I de Castelló han desenvolupat un sistema de monitoratge basat en la localització d'interiors mitjançant dispositius mòbils. L'objectiu és millorar l'observació de les persones majors als seus domicilis, d'una forma no intrusiva, a partir dels senyals wifi. No necessita cap infraestructura i es capaç d'emetre avisos davant d’un comportament inusual de les persones monitorades. A més, permet als cuidadors consultar el comportament a través d'una interfície web. 

El sistema detecta els canvis de comportament de les persones majors, fet que permet intervindre ràpidament als especialistes sanitaris o als familiars en un cas de risc. Usa paràmetres objectius per a determinar el comportament habitual de la persona dins del seu domicili, de forma que estableix uns patrons i avisa quan es produeix un canvi inusual. 

Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística de l'any 2016, el 41,7% de les persones que resideixen a soles a Espanya son majors de 65 anys, i el 70% són dones. La majoria d'elles prefereixen viure al seu domicili i no en residències. 

"Partim del concepte de salut i envelliment actiu que estableix l'OMS”, explica l'investigador Antonio Caballer i, en aquest sentit, parlem de l'ús de les noves tecnologies per a la millora de la sensació de soledat, de la participació, del nivell de seguretat i per a mantindre les persones majors la major part del temps a casa sense que hagen d'anar-se'n a centres especialitzats".

L'estudi ha estat dirigit pel professor Óscar Belmonte del Grup d’Investigació GIANT (Machine Learning for Smart Environments), amb la participació de Raül Montoliu, Antonio Caballer del Grup d'Investigació, d'Intervenció i Avaluació en Contextos Socioeducatius; i Merche Segarra, del Departament d’Administració d'Empreses i Màrqueting. 

L'UJI ha concedit, dins del programa StartUJI, una ajuda per a validar aquest nou sistema amb persones majors de 55 anys. El projecte té una duració de 15 mesos.

També et pot interessar

stats