L’Orgull 2020 posa l’accent en les dones lesbianes, bisexuals i trans

Enguany, la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals emmarca la celebració de l’Orgull dins de l’any dedicat a la sororitat i al feminisme.

L’Orgull 2020 posa l’accent en les dones lesbianes, bisexuals i trans
L’Orgull 2020 posa l’accent en les dones lesbianes, bisexuals i trans

Aquest diumenge se celebra el Dia de l’Orgull LGTBI, en una data marcada pels disturbis al bar novaiorqués Stonewall Inn fa 51 anys. La comunitat LGTBI, encapçalada per dones trans racialitzades, va mostrar resistència a la violència policial i les detencions arbitràries motivades per la LGTBI-fòbia.

Deu anys més tard, el 1979, el Moviment d’Alliberament Sexual del País Valencià va convocar la primera manifestació LGTBI a València, com mostren les imatges captades per l’històric activista Miquel Alamar. Hi participaren unes 5.000 persones que demanaven més drets per al col·lectiu.

Durant la Transició a la democràcia a l’estat espanyol, les persones LGTBI encara eren perseguides per delictes d’escàndol públic i marginades socialment. Tot i l’ambient festiu que va marcar aquesta concentració, la comitiva va ser amenaçada per un grup d’ultradreta.

Des de llavors la lluita per la conquesta dels drets LGTBI ha assolit diverses fites. El 1990 l’Organització Mundial de la Salut va despatologitzar l’homosexualitat, que abans era considerada una malaltia mental. Vora 30 anys més tard, l’organització mateixa va canviar el terme transsexualitat pel d’incongruència de gènere, la qual es relaciona amb la salut sexual, però deixa de considerar-se un trastorn mental i de comportament.

La violència exercida contra les persones LGTBI, però, continua sent un problema social. Segons les dades de l’enquesta més gran sobre LGTBI-fòbia feta a la Unió Europa, el 41% de les persones LGBTI a Espanya ha patit assetjament recentment a causa de la seua orientació sexual i el 8% ha sigut víctima fins i tot d’atacs físics o sexuals en els últims cinc anys, uns índexs de violència que són especialment alts entre persones trans i intersexuals.

Enguany, la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB), ha emmarcat la celebració de l’Orgull dins de l’any temàtic dedicat a les dones del col·lectiu, la sororitat i el feminisme. A causa de la pandèmia de la Covid-19, la tradicional manifestació ha hagut d’adaptar-se i es farà de manera virtual.

En aquesta línia, el col·lectiu LGTB+ Lambda ha organitzat una sèrie de 10 taules de debat, “Confinades, però no callades”, que recull reivindicacions de les persones LGTBI en espais públics, educatius, esportius, o sanitaris. A més, anima a omplir els balcons i finestres amb els colors de l’arc iris i missatges reivindicatius fins al 5 de juliol.

Orienta ha atés més de 5.000 persones

Les oficines Orienta d’atenció i assessorament a la població LGTBI, que ha posat en marxa la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives a l’agost, han realitzat un total de 5.245 atencions a través de les tres oficines de les quals disposa.

Amb l’objectiu de donar a conéixer d’una manera més àmplia l’existència d’aquest servei, la conselleria ha realitzat una campanya amb la participació de persones professionals del servei on expliquen què s’ofereix i per què és tan necessari aquest tipus de recurs.

També et pot interessar

stats