L’oratge, mal aliat per a controlar l’incendi de Vilanova de Viver

El vent de ponent, la humitat baixa i temperatures de fins a 25 graus poden afavorir la propagació del foc, que ja ha cremat centenars d’hectàrees

Un dels helicòpters que participava en les tasques d'extinció de l'incendi forestal a primera hora d'aquest divendres
Un dels helicòpters que participava en les tasques d'extinció de l'incendi forestal a primera hora d'aquest divendres / Manuel Bruque (Efe)

L’oratge previst per a aquest divendres no serà un bon aliat en l’extinció, o almenys en la perimetratge i el control de l’incendi que devora la massa forestal de l’Alt Millars i d'alguns municipis aragonesos. El ponent i les altes temperatures complicaran la tasca dels bombers, especialment durant el matí, quan s’espera que el vent bufe en ratxes moderades, de fins a 40 quilòmetres per hora.

El vent, determinant en els incendis forestals, bufava dijous de llebeig, després de xaloc i, ja de matinada ha començat a entrar el sec de ponent i ha anat prenent força amb les primeres clarors del dia.

El ponent continuarà instal·lat a l’Alt Millars durant la jornada de divendres, però serà de matí quan més fort serà i, amb ratxes entre 30 i 40 quilòmetres per hora, segons les previsions. De vesprada afluixarà una miqueta i, ja de matinada i en les primeres hores de dissabte, s'encalmarà.

A aquestes circumstàncies, caldrà afegir les altes temperatures per a aquesta època de l’any, que al migdia arribaran als 25 o 26 graus, i la humitat baixa, que es pot quedar en només un 20 o un 30%.

Per tant, a l’Alt Millars no es donaran unes circumstàncies meteorològiques favorables per a l’extinció d’aquest incendi, que ja ha obligat a desallotjar huit municipis valencians i tres més d’Aragó.

Es compleix la temuda regla del 30?

Ara bé, a pesar de les condicions desfavorables, no arribarà a complir-se totalment la temuda regla del 30, que afavoreix la propagació dels incendis forestals. Sí que es registraran ratxes de vent de més de 30 quilòmetres per hora, sí que hi haurà menys d’un 30% d’humitat, però no farà més de 30 graus de temperatura, encara que el termòmetre no quedarà molt lluny.

El fet que no haja plogut molt en els últims mesos en la zona de l’incendi, que a penes ha registrat pluja, fa que la vegetació estiga realment seca i la combustió siga molt fàcil.  

També et pot interessar

stats