L'OMS tardarà setmanes a saber l'abast de la nova variant sud-africana

Aquest divendres els experts de l'Organització Mundial de la Salut han de decidir si la declaren "de risc"

Vacunació contra la Covid-19 a Sud-Àfrica
Vacunació contra la Covid-19 a Sud-àfrica / Reuters

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha indicat que aquest divendres determinarà si la nova variant del coronavirus descoberta a Sud-àfrica, amb un alt nombre de mutacions, és classificada com a variant de risc, encara que ha aclarit que es tardarà setmanes a conéixer el vertader impacte que puga tindre en la resta del món.

"Les anàlisis preliminars mostren que la variant té un gran nombre de mutacions que requeriran nous estudis, i tardarem unes setmanes a entendre el seu impacte", ha assenyalat en roda de premsa el portaveu de l'OMS Christian Lindmeier, minuts abans que comence la reunió d'experts.

La trobada del Grup Assessor d'Experts en l'Evolució de Virus, que s'organitza des de Ginebra encara que alguns dels participants es connectaran virtualment, analitza al costat de col·legues sud-africans les últimes dades que es tenen de la variant, identificada per primera vegada l'11 de novembre passat.

Malgrat els pocs dies transcorreguts, s'han trobat ja una trentena de mutacions de la variant en llocs com la mateixa Sud-àfrica, Botswana o Hong Kong (Xina), la qual cosa ha generat preocupació i la reimposició de restriccions en alguns països europeus als viatgers procedents del sud d'Àfrica.

El portaveu ha afegit que, ara com ara, sobre l'emergència d'aquesta i altres eventuals variants, continuen sent vàlides les mesures de prevenció individual aconsellades des de l'any passat, incloent-hi l'ús de màscara, evitar grans concentracions de persones o la higiene de mans.

L'OMS reconeix en aquests moments quatre variants de risc de la Covid-19, denominades amb les lletres gregues alfa, beta, gamma i delta, encara que hi ha altres variants a les quals també fa especial seguiment.

Fins ara, la variant delta, primer detectada a l'Índia, és la predominant en quasi tot el planeta, i segons les anàlisis de laboratori ja és present en més del 99% dels nous casos actuals.

També et pot interessar

stats