L'OMS convoca la setmana que ve la comissió d'emergències davant l'expansió de pigota dels micos

Hi ha 39 països que han comunicat casos en l'actual brot, amb 1.600 casos confirmats, 1.300 sospitosos i 79 morts

La pigota dels micos comença a estendre's per tot Espanya
Una imatge d'una persona afectada per la pigota dels micos

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha decidit convocar a la seua comissió d'emergències el 23 de juny per l'expansió de la pigota dels micos i la necessitat d'una major coordinació entre els països afectats. El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa que hi ha 39 els països que han comunicat casos de pigota dels micos en l'actual brot, amb 1.600 casos confirmats, 1.300 sospitosos i 79 morts. De moment, Espanya té 233 casos confirmats de persones contagiades, tres dels quals a la Comunitat Valenciana.

"Hi ha hagut deliberacions internes, però ara, en vista a l'expansió, hem convocat la comissió d'emergències", ha admés el responsable de l'OMS, partidari de dissenyar un mecanisme de distribució "justa" de les vacunes si és necessari. En el seu parer, la situació és "inusual, que el virus es comporta de manera diferent al passat i afecta a més països".

En la comissió, que tindrà lloc la setmana que ve, els tècnics de l'organització escoltaran els països afectats abans de donar una resposta coordinada.

Per la seua banda, el responsable de resposta a emergències de l'OMS, Ibrahima Socé Fall, ha dit que s'està avaluant el risc, que a Europa és "alt" i en la resta del món "moderat", i que hi ha llacunes en el coneixement sobre aquest virus. "Volem ajuda dels experts per a un control ràpid" del virus, perquè la comissió d'emergències puga prendre decisions "abans que estiga fora de control".

Vacuna útil, però antiga

En la roda de premsa també ha intervingut l'experta en pigota dels micos Rosemund Lewis, que s'ha mostrat partidària que els països en els quals està present consciencien a la població sobre els nivells de risc i com actual per a evitar la seua difusió. Aquesta pigota es coneix des de fa dècades, ha afegit, per a recordar que hi ha nombrosos casos que no presenten símptomes greus, sinó més aviat lesions cutànies limitades. Lewis, en tot cas, s'ha mostrat partidària de sensibilitzar a la gent sobre l'obligació d'aïllar-se quan s'ha diagnosticat. "Fins quatre setmanes després es pot contagiar", ha precisat l'experta, qui ha afegit també que la vacuna contra la pigota pot ser útil, però és antiga i cal investigar més perquè falten dades sobre la seua aplicació en aquest virus.

L'OMS no recomana la vacunació massiva contra aquesta malaltia. En tot cas, la Comissió de Salut Pública espanyola va aprovar el passat 9 de juny la vacunació contra la pigota dels micos, que prioritza l'administració postexposició per a persones amb alt risc de gravetat o d'exposició al virus.

També et pot interessar

stats