L’OMS assegura que la pigota dels micos no ha mutat: “És una situació contenible”

Europa acumula més de 80 possibles casos en huit països diferents, 30 d’ells a Espanya

Imatge d'arxiu d'un laboratori
Imatge d'arxiu d'un laboratori / Shutterstock

L'Organització Mundial de la Salut ha assegurat que no té proves que el virus de la pigota dels micos haja mutat, i ha assenyalat que la malaltia infecciosa, endèmica a l'Àfrica occidental i central, no ha tendit a canviar.

Rosamund Lewis, cap de la secretaria de la pigota i membre del Programa d'Emergències de l'OMS, ha assegurat aquest dilluns durant una sessió informativa amb els mitjans que les mutacions solen ser més baixes amb aquest virus, tot i que la seqüenciació del genoma dels nous casos ajudarà a comprendre el brot actual.

En aquests moments hi ha més de 100 casos sospitosos i confirmats del recent brot a Europa i Amèrica del Nord, però no han sigut greus.

"Aquesta és una situació contenible", segons ha afirmat Maria van Kerkhove, membre de l’equip d’investigació de malalties emergents i zoonosis en l’OMS. Així, els brots són atípics, ja que s'estan produint en països on el virus no circula regularment. Els científics busquen entendre l'origen dels casos i si hi ha hagut canvis en el virus durant el procés.

Fins a 85 casos de pigota dels micos a Europa

El Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties té registrats fins ara 85 casos de pigota dels micos en huit països europeus: Bèlgica, França, Alemanya, Itàlia, els Països Baixos, Portugal, Espanya i Suècia. D'aquesta llista, Espanya ha detectat 30 casos

A través d'un comunicat, l'organisme europeu ha assegurat que la malaltia "no es propaga fàcilment entre les persones". La transmissió de persona a persona es produeix a través del contacte estret amb material infecciós de les lesions cutànies d'una persona infectada o a través de les gotetes respiratòries en el contacte prolongat cara a cara.

Encara que la majoria dels casos en els brots actuals han presentat símptomes lleus de la malaltia, el virus de la pigota dels micos pot causar una malaltia greu en uns certs grups de població, com xiquets molt menuts, dones embarassades i persones immunodeprimides.

"Encara no es pot estimar amb precisió la probabilitat que es produïsquen casos amb morbiditat greu", segons l’organisme.

També et pot interessar

stats