L'OCU demana un reforç de les mesures en el transport públic de València per a evitar aglomeracions

Una enquesta revela que és l'entorn amb un major risc de contagi i on els usuaris se senten menys segurs.

Passatgers en un vagó de Metrovalència
Passatgers en un vagó de Metrovalència / À Punt NTC

Quan es compleix un any de l'inici de les mesures de control i prevenció del contagi del coronavirus en el transport públic a València, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) considera que són insuficients. Així, sol·licita un reforç, sobretot en les mesures que eviten la superació d'aforament i les aglomeracions de passatgers.

Una enquesta de l'OCU feta al novembre sobre una mostra de 1.023 ciutadans, revelava que el transport públic és el servei on es percep un major risc de contagi per coronavirus, almenys per a un 67% dels enquestats. De fet, l'ús de l'autobús, el metre, el tramvia i rodalia s'ha reduït un 29% per aquest motiu.

Pel que fa a Metrovalència, denuncien que l'empresa pública FGV a penes controla l'aforament, que sol ser excessiu en hores punta. De fet, les queixes dels usuaris per les aglomeracions a les estacions i els vagons són contínues. A penes hi ha 17 pantalles informatives d'aforament per a un total de 137 estacions, un nombre "sens dubte insuficient".

No obstant això, l'OCU destaca que l'FGV ha inclòs dispensadors de gel hidroalcohòlic a les estacions i els vagons, a més d'augmentar el nombre d'auxiliars Covid per a tasques d'informació.

"El control de l'aforament el fa a ull el conductor"

Pel que fa a l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València, les úniques mesures de prevenció adoptades des de l'inici de la pandèmia, segons l'OCU, es refereixen als reforços dels protocols de neteja, a la desinfecció diària dels autobusos i a la ventilació.

En aquest mitjà de transport concret "no existeixen dispensadors de gel hidroalcohòlic" mentre que el control d'aforament "el fa a ull el mateix conductor, cosa que tampoc evita les aglomeracions en les hores punta" i per tant impedeix conservar una distància mínima de seguretat a l'interior de l'autobús.

En definitiva, l'organització de consumidors considera vital "reforçar" encara més les mesures de prevenció del contagi en el transport públic. Tots els mitjans haurien de disposar de dispensadors de gel hidroalcohòlic plens al final de cada parada, també en els autobusos, al mateix temps que hauria de continuar augmentant-se la freqüència de pas en hores punta. "Aquesta última mesura és probablement la més important de totes i una assignatura pendent en la major part dels municipis", considera l''OCU.

També et pot interessar

stats