L'OCU alerta contra els aprimadors que es venen per internet

Segons l’organisme, són productes que moltes vegades no estan autoritzats i que, a més de no complir el que prometen, poden tindre efectes adversos

Imatge d'arxiu de píndoles per a aprimar-se
Imatge d'arxiu de píndoles per a aprimar-se / Shutterstock

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) adverteix en un comunicat de premsa que molts dels complements aprimadors que es venen en línia són "pura xarrameca", que no tenen l'autorització de les autoritats sanitàries per a la venda i que, fins i tot, podrien presentar efectes no desitjats.

L’organització ha fet un estudi en col·laboració amb dues associacions de consumidors de Bèlgica i Itàlia, a partir de l'anàlisi de 78 complements –28 comprats a Itàlia, 30 a Bèlgica i 20 a Espanya– que es venen en les principals plataformes –Amazon, Alibaba i Promopharma–, a més de les webs dels mateixos productes.

Les conclusions –afirmen– "són preocupants": dotze dels vint productes adquirits a Espanya no estan autoritzats per a vendre'ls al nostre país i, en molts casos, són "productes fantasma que desapareixien igual com havien aparegut", cosa que “dificulta el seguiment a l’hora de reclamar o de comprovar si el que ens ha arribat és igual al que havíem vist", indiquen.

Tres dels productes ni tan sols hi van arribar: un, perquè el van retindre en duanes; els dèsset restants van tindre un preu mitjà de 0,26 euros per càpsula, cosa que pot arribar a elevar el cost del "tractament" fins a 104,85 euros mensuals.

Per a saber la hipotètica eficàcia d'aquests productes, les organitzacions van manar analitzar la composició, i la conclusió és que la combinació de la majoria d'ingredients que presenten "no han demostrat l'eficàcia" i, si l'han demostrada, no estan en la concentració necessària. I el pitjor de tot és que poden tindre efectes adversos.

Cafeïna, garcínia i glucomanan són els més comuns, presents en un de cada tres complements. Cap dels complements analitzats per l'OCU contenia substàncies il·legals. Un el van comprar a Itàlia, encara que també s'anuncia a Espanya en una botiga en línia: l'amfetaminil, un derivat de l'amfetamina, la comercialització de la qual està prohibida des de fa temps.

Molts dels suplements contenen te verd, guaranà, carxofa, garrofa, àloe vera... o els extractes. Incloure aquests ingredients "naturals està de moda", però ara com ara "totes les al·legacions relacionades amb les propietats de plantes estan a l'espera de ser validades".

Igualment, encara que la llei prohibeix que la publicitat d'aquests productes induïsca a pensar en beneficis per a la salut o dir que ajuden a perdre pes, greix o l'apetit, "és rar" el que no ho fa, usant noms com Adiós Kilos Plus, Quemagrasas Thermo, Reduslim, Xtra Slim, Adelga Slim, Weight Control Slim, Dream Body, o Magrifit Flash, entre altres, cita l'OCU.

Per tot això, l'OCU ha sol·licitat a l'Aesan controls més exhaustius, no sols pel frau que suposa comercialitzar productes no autoritzats, sinó pels possibles efectes no desitjats.

També et pot interessar

stats