L'Observatori Contra la Violència de Gènere avala impulsar l’especialització dels jutjats penals i ampliar l’abast dels jutjats especialitzats

També l'ús dels dispositius electrònics, que s’han mostrat molt eficaços en la protecció de les dones i les seues criatures

Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuïta
Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuïta / À Punt NTC

El Ple de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere ha acordat a la reunió d’aquest dilluns la necessitat de continuar insistint en l'especialització dels jutjats penals i en l'ampliació de la competència territorial dels Jutjats de Violència sobre la Dona perquè totes les víctimes de la violència masclista siguen ateses per professionals especialitzats en la matèria.

Durant la trobada s’han analitzat totes les propostes dels representants institucionals que hi participen per millorar la protecció de les víctimes i la resposta de les administracions davant la violència masclista, i s’ha decidit apostar per diverses mesures, segons ha informat el mateix observatori en un comunicat.

L’especialització dels òrgans judicials continua sent considerada una de les principals mesures en la lluita contra la violència masclista, per això l’observatori aposta per continuar treballant en l’especialització dels jutjats penals i l'ampliació de la competència territorial dels Jutjats de Violència sobre la Dona. Això permetrà una atenció professional especialitzada a un major nombre de víctimes de violència de gènere.

També s'ha acordat impulsar la creació a tot Espanya d'Unitats de Valoració Forense Integral, i la posada en marxa d'un protocol de valoració forense urgent del risc en tots els partits judicials.

Ús dels dispositius electrònics

L'Observatori també considera necessari impulsar l'ús dels dispositius electrònics, que s’han mostrat molt eficaços en la protecció de les dones i les criatures. En aquest sentit, la Fiscalia i les forces i cossos de seguretat de l'estat proposaran la implantació dels dispositius en totes les situacions que es consideren d’“especial rellevància”.

S'ha destacat també la importància de perfeccionar el sistema de valoració del risc en els casos d'agressors “persistents”. De fet, els representants del Ministeri de l'Interior han assenyalat que s'està estudiant la fórmula per a comunicar a les dones que la parella té denúncies o antecedents per violència masclista en casos d'agressors persistents, sense vulnerar les lleis de protecció de dades.

Finalment, a proposta del Consell General de l'Advocacia Espanyola, l'Observatori ha acordat que l'assistència lletrada a les víctimes siga obligatòria abans de la interposició formal de la denúncia i, a proposta del Consell General de Procuradors, que es facilite la presència d'aquests professionals des que s'inicia el procediment al jutjat de guàrdia.

Sensibilització social

L'Observatori fa també una crida a la sensibilització social, imprescindible en l'erradicació de la violència masclista. En primer lloc, en l'entorn de les víctimes, per a posar els fets en coneixement de la policia o del jutge i, en segon lloc, a les comunitats educativa i sanitària, la col·laboració de les quals resulta imprescindible per a la detecció precoç de situacions de violència de gènere tant respecte de les dones com dels fills i filles menors d'edat.

Completar el desenvolupament del pacte d'estat

La presidenta de l'Observatori, Ángeles Carmona, ha advocat també per desenvolupar íntegrament les mesures del pacte d'estat del 2017. En aquest sentit, ha assenyalat la necessitat d'establir l'obligatorietat que les denúncies i informes de lesions s’incorporen a la base de dades del sistema VioGen. També, la modificació de l'article 468 del Codi Penal per a preveure com a penes accessòries la prohibició de comunicació i acostament a la víctima.

Així mateix, s'ha abordat la necessitat d'adaptar al Conveni d'Istanbul la definició que la Llei 1/2004 fa de la violència de gènere per considerar com a tal totes les agressions comeses contra la dona pel fet de ser dona, sense limitar-les a les produïdes en l'àmbit de la parella o exparella.

També et pot interessar

stats