L'incendi de Calles evoluciona favorablement i podria quedar estabilitzat a la vesprada

El foc es manté en el perímetre i per ara ha devorat 217 hectàrees de terreny des de dilluns, segons les últimes estimacions

Un dels mitjans aeris que ha participat en les tasques d'extinció de l'incendi declarat a Calles
Un dels mitjans aeris que ha participat en les tasques d'extinció de l'incendi declarat a Calles / Manuel Bruque (Efe)

L'incendi forestal declarat dilluns al terme municipal de Calles, als Serrans, presenta una evolució favorable i podria quedar estabilitzat aquesta mateixa vesprada si la situació es manté com fins ara. Així ho ha avançat el director general d'Interior de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, Salvador Almenar, després de l'última reunió de coordinació en el post de comandament instal·lat a la població veïna de Xelva.

"Les últimes hores ens permeten ser optimistes de cara a les pròximes", ha manifestat Almenar en declaracions als mitjans de comunicació. Segons ha explicat, el perímetre del foc, que ha devastat 217 hectàrees segons les últimes estimacions, té ara unes condicions "prou favorables" i permet que la direcció de l'extinció de l'incendi pug plantejar-se declarar-lo estabilitzat hui mateix.

Una possibilitat viable, però que els membres d'Emergències preveuen "amb tota la prudència del món" perquè, encara que les condicions climatològiques de la matinada han sigut bones, amb temperatures més baixes i un augment de la humitat relativa que ha permés refredar el terreny, de cara al migdia s'espera una pujada dels termòmetres que "podria generar alguna xicoteta reproducció" del foc. Tot i això, la presència de vent de component sud-est fa que no caiga l'esperança. La decisió de donar o no donar per estabilitzat l'incendi es prendrà després de la reunió de coordinació prevista per a aquest dimecres de vesprada.

Les bones perspectives han fet fet que la direcció de l'operatiu antiincendis haja retirat els mitjans aeris en la jornada de hui. Així, aquest dimecres només se n'ha enlairat un amb càmera tèrmica per a fer tasques de reconeixement de la zona i vigilar que el foc es mantinga contingut en el perímetre, que no ha variat. Sobre el terreny continue una quinzena d'unitats de bombers, segons han apuntat fonts d'Emergències.

Al llarg del dimarts, els mitjans aeris van fer 190 descàrregues d'aigua amb retardant, per a rebaixar la flama i evitar que reviscolara més el foc i poguera afectar altres zones. Els treballs d'extinció durant la matinada, combinats amb la baixada de les temperatures i l'augment de la humitat relativa a la zona han ajudat a evitar reviscolaments. De moment, les últimes estimacions parlen de 217 hectàrees de terreny cremat en l'incendi, que dura ja dos dies.

El veïnat de la pedania d'Alcotas, una dotzena de persones, continua preventivament evacuat i pendent que les autoritats determinen quan hi poden tornar.

El foc es va iniciar dilluns passat al voltant de les 16:40 hores al camí de la Saleta, al costat d'una planta de compostatge. Agents del Seprona investiguen si va ser accidental o intencionat, han indicat fonts d'Emergències.

També et pot interessar

stats