L'incendi a Calles ja ha cremat 230 hectàrees i es temen tempestes seques de vesprada

Els bombers han aconseguit limitar el perímetre del foc, que no està controlat, però s'espera un empitjorament de les condicions meteorològiques que podrien complicar l'extinció

Un dels mitjans aeris que treballa en les tasques d'extinció de l'incendi declarat a Calles / Manuel Bruque (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
26 de juliol 2022 - 09:01 Actualitzat: 26 de juliol 2022 - 14:59

El foc continua cremant a Calles (Serrans) en l'incendi forestal declarat en la vesprada del dilluns prop d'una planta de compostatge. Les flames han devorat ja vora 230 hectàrees en dos flancs actius, segons ha confirmat la consellera de Justícia i Interior, Gabriela Bravo, que s'ha desplaçat aquest dimarts al lloc de comandament avançat instal·lat a la localitat veïna de Xelva per a conéixer de primera mà l'evolució dels treballs d'extinció.

En la zona treballa un ampli dispositiu coordinat per la Generalitat amb vora 200 efectius del Consorci Provincial de Bombers de València, un centenar de la Unitat Militar d'Emergències (UME) i una dotzena de mitjans aeris que s'hi han incorporat amb les primeres llums del dia. L'objectiu és fer un perímetre a l'àrea cremada, però la complicada orografia que presenta el terreny afectat dificulta l'accés dels efectius per via terrestre i no posa fàcil l'extinció.

El foc se centra ara en un fondo al qual els bombers tenen complicat arribar. L'abundant vegetació de l'entorn converteix aquest espai en un polvorí en què es produeixen rebrots continus. "Som molt cauts, encara no podem dir que l'incendi està estabilitzat", ha apuntat Bravo.

Durant la matinada un ampli dispositiu terrestre de bombers i membres de la Unitat Militar d'Emergències (UME) han treballat a la zona, ajudats per un dron per a detectar els punts calents. En declaracions a la ràdio d'À Punt aquest dimarts, el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Josep Maria Àngel, ha apuntat que les tasques d'extinció evolucionen favorablement i ha qualificat la nit de "molt productiva" i "intensa". L'objectiu fonamental de l'operatiu, ha detallat, ha sigut limitar el perímetre del foc per a evitar les reproduccions i l'avanç de les flames. Afortunadament, les condicions meteorològiques s'han presentat com aliades del dispositiu d'extinció en les últimes hores gràcies a la baixada de les temperatures i a l'augment de la humitat relativa, que han evitat que l'incendi anara a més: "Ha deixat de fer vent i ha entrat una gran càrrega d'humitat, això ha facilitat els treballs manuals al voltant del perímetre", ha apuntat Àngel.

Cap al migdia, el clima continua sent favorable, amb un 50% d'humitat, 32 graus de temperatura i un lleuger vent de llevant. Però el dispositiu antiincendis tem que el panorama canvie radicalment de vesprada, quan s'espera certa inestabilitat atmosfèrica amb tronades seques i canvis en el vent que podrien revifar el foc. Les pròximes hores són crucials perquè el foc no guanye més terreny. 

Aquest dimarts integren l'operatiu, coordinat per la Generalitat i el Consorci Provincial de Bombers de València, cinc unitats de bombers forestals amb cinc autobombes; cinc dotacions, dotze brigades forestals i tres coordinadors del consorci; i quasi 200 efectius, dèsset vehicles i dos drons de l'UME. Amb la primera llum del dia s'hi han incorporat també els mitjans aeris tant de la Generalitat com del govern espanyol i de l'exèrcit. Totes les tasques se centren ara a dur a terme descàrregues contínues d'aigua sobre les flames, que durant la nit s'han reduït prou gràcies a la baixada de les temperatures i a l'elevada humitat.

Ahir fins a una dotzena de mitjans aeris van prendre part en l'operatiu per a fer front al foc. Des de l'aire era l'única manera d'atacar les flames que s'havien iniciat poc abans de les quatre i mitja de la vesprada prop de la planta de compostatge de Calles, situada en un barranc entre aquesta localitat dels Serrans i la veïna Xelva. Les altes temperatures, el vent i la complicada orografia afavorien que el foc s'escampara i que no poguera ser atacat des de terra. L'inspector en cap dels bombers del consorci de València, Josep Miquel Basset, ha assenyalat que el terreny afectat és molt escarpat, ple de barrancs i desnivells, fet que ha dificultat l'accés de les unitats de bombers a la zona.

S'investiguen les causes de l'incendi

Encara és prompte per saber l'origen exacte del foc i per a aclarir si va començar dins de la planta de residus orgànics, que està automatitzada i que s'ha vist afectada per les flames. Les autoritats estan investigant les causes perquè, a hores d'ara, no se sap si va ser un accident fortuït o es va originar per alguna imprudència, ha precisat la consellera Bravo. Va ser la mateixa plantilla la que van donar la veu d'alarma i la primera a ser desallotjada. Els ajuntaments de pobles del costat van avisar el veïnat que no circulara pels camins rurals i els deixara lliures per a la Guàrdia Civil i els bombers.

Espentada pel vent, la gran columna de fum era visible des de poblacions com ara Sagunt, a quasi 80 quilòmetres de distància. Les flames van anar en direcció a la pedania d'Alcotas, prop de l'aqüeducte de la Peña Cortada, que es va evacuar en un primer moment de manera preventiva. Les dotze persones que hi viuen han passat la nit en segones residències i encara no han tornat a casa per precaució. Després de la reunió de coordinació prevista per a aquesta vesprada i segons l'evolució de l'incendi es decidirà si ho poden fer en les pròximes hores, han apuntant des del 112.

A Calles, per contra, l'amenaça del foc es veia llunyana entre el veïnat, que respira alleujat en veure que el riu Tuéjar actua de barrera natural entre el municipi i les flames. "Perquè boten [el riu] hi queda un tros gran", comentava anit a À Punt Pepita Gómez, una veïna de Calles.

També et pot interessar

stats