L’impactant efecte de la pluja sobre la terra encara calenta de La Palma

El vapor que genera l’aigua de precipitació en contacte amb la colada ens recorda que el volcà estava actiu fa només un any

La pluja cau sobre la colada de Tajogaite de La Palma, encara calenta, i es converteix en vapor / Foto: @ORodriguez_Leon | Vídeo: @canariozx

Les imatges dels rius de lava que brollaven fa poc més d’un any des del parc natural de Cumbre Vieja, en La Palma, cap a la mar, seran difícils d’esborrar de la nostra memòria. Aquestes colades s’han convertit ara en un paisatge de roca volcànica que amaga davall de la superfície material que conserva encara temperatures altíssimes. L'Institut Geogràfic Nacional, de fet, va arribar a registrar aquest estiu alguns punts de l’àrea d’exclusió del volcà on encara hi havia lava a més de mil graus de temperatura. 

Què passa quan aquest material volcànic incandescent entra en contacte amb l’aigua? Molts recordaran les impressionants imatges que ens van deixar les llengües de lava en tocar l'oceà: el xoc tèrmic entre la lava i la mar provocava grans columnes de vapor d'aigua amb partícules d'àcid clorhídric que van obligar les autoritats a controlar els nivells de toxicitat de l’aire en un perímetre de desenes de quilòmetres. 

Aquest dijous, ha sigut la pluja la que ha protagonitzat un fenomen visual impactant en filtrar-se per la superfície de la colada de Tajogaite. Un mant blanc de vapor d’aigua, amb columnes que s’elevaven formant núvols baixos, ha cobert el vessant d’una de les àrees afectades pel volcà. Molts veïns, que van ser sorpresos per la curiosa estampa, es van parar a immortalitzar aquest paisatge quasi oníric, que ens recorda que no fa tant de temps que la lava cobria aquestes muntanyes. 

També et pot interessar

stats