Dues llengües de lava més al volcà de La Palma

La lava cobreix ja 709 hectàrees i ha afectat 1.005 edificacions, de les quals 870 han quedat destruïdes

Dues llengües de lava més al volcà de La Palma / Institut Geològic i Miner d'Espanya

El volcà de l'illa de La Palma s'ha despertat aquest divendres amb dues noves llengües de lava, en la cara nord de la muntanya i que es dirigeixen cap a l'oest.

Les noves boques eruptives han estat detectades per membres de la Unitat Militar d'Emergències (UME) i de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME). En els vídeos difosos en les xarxes d'emergències de les Illes Canàries s'assenyala que ambdues avancen per dos barrancs i la pregunta ara és si convergiran amb la boca principal.

El president del Cabildo de La Palma, Mariano Hernández Zapata, ha assegurat que hi ha preocupació pel curs que seguiran les noves llengües de lava, que han eixamplat cap al nord el riu de lava i està afectant una zona d'habitatges que fins ara havien aconseguit escapar de la llengua principal.

El delta generat per la lava supera les 20 hectàrees

El delta generat per la caiguda de la lava a la mar supera les 20 hectàrees de superfície, segons l'estimació que realitza l'Agència Espacial Europea sobre la base d'una imatge captada pel sistema satel·litari Copernicus.

Delta que està formant en l'Atlàntic la lava del volcà Cumbre Vieja, en una imatge d'aquest divendres de matí
Delta que està formant en l'Atlàntic la lava del volcà Cumbre Vieja, en una imatge d'aquest divendres de matí / Institut Geològic Nacional

La lava emesa pel volcà des de l'inici de l'erupció el 19 de setembre cobreix 709 hectàrees, inclòs el terreny que ha guanyat a la mar des de la nit del dia 28, i ha afectat 1.005 edificacions, de les quals 870 han quedat destruïdes. També ha augmentat el nombre de quilòmetres de carreteres afectats, ara 30,2, dels quals 27,7 han sigut destruïts pel pas de la lava.

El volcà ha emés 80 milions de metres cúbics de material, més del doble que el Teneguía (l'última erupció volcànica a les Canàries, en 1971) en la meitat de temps.

Algunes estacions de control de la qualitat de l'aire pròximes al volcà de La Palma han detectat un augment en la concentració de diòxid de sofre en les emissions del Cumbre Vieja, encara que, per ara, no representen cap risc per a la salut, segons el Departament de Seguretat Nacional.

Aquestes mesures se seguiran amb cura tot el dia, perquè en les últimes hores el volcà ha continuat el procés eruptiu "mostrant episodis d'increment i disminució d'activitat i generant una colada activa" de lava, com recull l'últim informe del Departament de Seguretat Nacional d'aquest divendres.

El Paso i Los Llanos de Aridane, en el punt de mira

Els pobles que ara mateix estan en el punt de mira, per la possibilitat de quedar confinats, són els d'El Paso i Los Llanos de Aridane si finalment canvia el vent, fet que pot acostar fins aquests nuclis els gasos tòxics. A causa de l'emissió de gasos que produeix la lava quan entra en contacte amb l'aigua salada, continua confinat el veïnat de San Borondón, Marina Alta, Marina Baja i La Condesa, que són les poblacions més pròximes al curs de la lava.

Actualment, hi ha una zona d'exclusió de 2,5 quilòmetres al voltant del con volcànic i de 2 milles marines al voltant de la platja de Los Guirres, on està precipitant-se la lava a l’Atlàntic des d’aquest dimarts. Aquest material ja ha format un delta de 24 metres de profunditat, segons les estimacions de l'Institut Geogràfic Nacional. 

El procés eruptiu continua al Cumbre Vieja i la sismicitat es manté a la mateixa zona, de fet aquest dijous es van registrar almenys 18 moviments sísmics al sud de l'illa, dos d’ells d’una magnitud màxima de 3,3 en l’escala de Richter.

En matèria econòmica, els propietaris de les plantacions de plàtans de part de la zona amb el pas prohibit, van poder accedir aquest dijous, durant un temps, a arreplegar part de les seues collites. Unes collites que, d'altra banda, trobaran dificultats de comercialització perquè la cendra acumulada en la pell dels plàtans pot danyar l’aparença de la fruita. 

Un dels llauradors que va poder accedir, aquest dijous, a la seua plantació de plàtans, provist d'una mascareta antigasos
Un dels llauradors que va poder accedir, aquest dijous, a la seua plantació de plàtans, provist d'una mascareta antigasos / Reuters

Quant al turisme, que durant els primers dies de l’erupció es va mantindre, els establiments hotelers estan patint cancel·lacions "massives". Per això, la patronal turística de La Palma ha fet una crida per a destacar que una forma "útil" d'ajudar l'illa és visitar-la amb "responsabilitat", allotjar-se i consumir a les instal·lacions insulars.

Per a ajudar els damnificats per l'erupció del volcà el govern de les Canàries ha aprovat un decret que arreplega un tipus zero en l'IGIC –impost equivalent a l'IVA a les illes– per a la compra d'immobles, terrenys i vehicles per part dels afectats, als qual també es condonaran els impostos de patrimoni i donacions i successions.

També et pot interessar

stats