L'espàtula nidifica per primera vegada a la Comunitat Valenciana

Aquesta au aquàtica només havia sigut observada en la nostra terra ocasionalment i de pas

Augmenta el nombre d'aus aquàtiques censades als parcs naturals valencians
Augmenta el nombre d'aus aquàtiques censades als parcs naturals valencians / GVA
À Punt NTC
20 d'agost 2073 - 13:18

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha constatat que cinc exemplars d'espàtula s'han reproduït per primera vegada a la Comunitat Valenciana, concretament al Parc Natural del Fondo (Baix Vinalopó). Es tracta d'un fet insòlit, ja que fins ara només s'havia observat aquesta espècie aquàtica com a au de pas i en nombre escàs.

Aquesta au, també coneguda com a becplaner per la forma característica del bec, ha augmentat la presència a les comarques del sud de manera progressiva en l'última dècada. A finals dels 90 es va començar a trobar ocasionalment al Parc Natural de les Salines de Santa Pola i des d'aleshores el nombre d'exemplars ha arribat a superar els 300 en l'actualitat, sempre dins del seu trànsit de nord a sud.

Niu d'espàtula al Parc Natural del Fons
Niu d'espàtula al Parc Natural del Fons / GVA

El director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida, remarca la importància del fet que aquesta au reproductora haja triat el Parc Natural del Fondo per a nidificar, perquè és un bon símptoma “de la bona salut de la qual gaudeix aquest espai protegit, on destaca la coexistència entre els usos tradicionals i la conservació”. Mérida també remarca la “bona salut” d'altres espais naturals com l'Albufera de València que "ha batut enguany el rècord d'aus aquàtiques hivernants segons els censos que es realitzen en aquest espai des dels anys 80".

També, els tècnics del Servei de Vida Silvestre han informat de l'augment a la Comunitat Valenciana de la colònia d'aus provinent del sud de França, gràcies a l'abundància dels recursos tròfics, adequats nivells d'inundació i presència d'importants colònies de garses que han afavorit l'assentament i la cria d'aquesta espècie als parcs naturals.

També et pot interessar

stats