Es dona per acabada l’erupció del volcà de La Palma

Les veus expertes alerten, però, que el final del procés no té per què implicar el final d'alguns perills associats al fenomen volcànic

Acaba l'erupció de Cumbre Vieja, ara què? / À Punt NTC

El Pla de Prevenció de Risc Volcànic de les Canàries, el Pevolca, ha certificat aquest dissabte la finalització de l'erupció volcànica de la Palma, que va començar el 19 de setembre.

"L'erupció ha acabat", ha anunciat el portaveu del govern canari, Julio Pérez, que ha precisat que el comité científic dona per últim dia d'erupció el dilluns 13 de desembre, el dia en què es va detindre el senyal de tremor i van declinar tots els paràmetres del volcà.

"El millor regal de Nadal"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha celebrat l'anunci de la finalització oficial de l'erupció de la Palma assegurant que és "el millor regal de Nadal".

En el seu compte de Twitter, Sánchez, que ha visitat La Palma en diverses ocasions al llarg d'aquesta crisi volcànica, ha mostrat tot el seu reconeixement a la gent de l'illa.

Acaba l'erupció. Què passa a partir d'ara?

Segons Pérez, dilluns començaran a estudiar el pla de reallotjament, que serà "segur, ordenat i gradual". Es calcula que els primers reallotjaments d'algunes de les 7.000 persones evacuades podran començar en la primera quinzena de gener.

El portaveu també ha anunciat que els passos següents són "reconstruir, refer, millorar i reposar", una vegada ha cessat "aquest terrible degoteig diari de destrucció" en el que probablement és la major catàstrofe d'emergència de protecció civil a Espanya en els últims anys.

La colada ha ocupat finalment 1.219 hectàrees. Arran de l'erupció s'han destruït 1.576 edificacions, segons el recompte del cadastre, i 2.988, segons les estimacions del sistema de satèl·lits europeus Copernicus.

També han quedat arrasades 370 hectàrees de cultiu, la majoria de plàtan, però també vinya i alvocat, i en total han quedat afectats 73,8 quilòmetres de carreteres.

Més de 500 científics acreditats i 1.000 persones han participat en el dispositiu d'emergències. A més, un total de 2.800 vols amb drons han resultat particularment útils per a seguir l'activitat eruptiva.

Des de l'erupció han fet deu evacuacions, amb 7.000 persones afectades i sis confinaments, i a l'aeroport han cancel·lat 500 operacions per la presència de cendra.

També et pot interessar

stats