L'Erasmus compleix 35 anys: el programa universitari més icònic de la Unió Europea

La Universitat de València és la que envia més estudiants a l’estranger, i Espanya és el país que més en rep

El programa Erasmus compleix 35 anys
El programa Erasmus compleix 35 anys / Imatge d'arxiu

Els boomers van ser els primers universitaris a viure l’experiència, i, hui, la generació Z n’és la protagonista. Més de deu milions de ciutadans i ciutadanes europees han gaudit del programa de mobilitat Erasmus des que la iniciativa es va posar en marxa l’any 1987. 

Després de 35 anys de recorregut, i d'esquivar de manera quasi innòcua el revés de la pandèmia, s’ha consolidat com una de les aliances més icòniques i populars de la Unió Europea. 

Així ho ha posat de manifest el primer ministre francés, Emmanuel Macron, que ha volgut sumar-se a la celebració d’aquesta efemèride amb un discurs en què ha definit el programa com una de les encarnacions més evidents del sentiment europeu. Erasmus és, en paraules de Macron, "un potent catalitzador de pertinença a la nostra unió i d'inclinació a tot el que els europeus tenim en comú més enllà de les singularitats de les nostres identitats nacionals."

El programa, gestionat per la Comissió Europea, ha duplicat el finançament previst per al període de 2021 a 2027 respecte als fons dedicats entre 2014 a 2020. Durant el present curs ha comptat amb un pressupost estimat de 26.200 milions d’euros i ha donat l’oportunitat de viatjar fora de les fronteres estatals més de quatre milions de persones entre estudiants de grau, universitaris i formadors entre altres perfils. 

Espanya i la Comunitat Valenciana, entre les destinacions preferides

Amb l’acollida de 48.203 estudiants Erasmus en universitats de l’estat, Espanya va ser la destinació preferida pels participants del programa durant el passat curs 2019-2020. La segona destinació més popular, amb 30.045 persones, va ser França, seguida de prop per Alemanya amb 29.549 estudiants. 

La Universitat de València és la tercera universitat amb més participants en el programa de tot Espanya després de la Universitat de Granada i la Universitat Complutense de Madrid. D’altra banda, els països que més han triat els estudiants espanyols per a fer el seu Erasmus han sigut Itàlia, Polònia i França. 

Les dades del darrer curs han demostrat que l’impacte de la covid en el programa, tenint en compte l’efecte determinant que la pandèmia ha tingut en la mobilitat a escala mundial, ha sigut moderat. Espanya va rebre durant el darrer curs 4.795 persones menys (entre estudiants i formadors), el que representa un descens del 9%. La reducció de la mobilitat d’estudiants espanyols cap a països europeus durant el primer curs de la pandèmia va ser d’un 7,1%, amb 3.150 trasllats menys que en el curs 2018-2019. 

També et pot interessar

stats