L'equip dirigit per Luis Enjuanes estudia una vacuna contra la Covid-19 que s'administraria per via intranasal

El viròleg valencià explica a À Punt que l'objectiu és proporcionar una resposta immune més forta als pulmons i les vies respiratòries.

El viròleg valencià Luis Enjuanes, en entrevista telefònica amb À Punt

El prototip de vacuna contra la Covid-19 que desenvolupa l'equip liderat pel químic i viròleg valencià Luis Enjuanes podria administrar-se per via intranasal en lloc de mitjançant una punxada intramuscular, a diferència del que ocorre amb els antídots més avançats contra el coronavirus fins a la data. Segons ha explicat ell mateix en declaracions a À Punt NTC aquest dilluns, l'objectiu de canviar la ruta d'administració del fàrmac és augmentar-ne encara més l'eficàcia perquè immunitzaria les vies respiratòries, la principal porta d'entrada del SARS-CoV-2 a l'organisme.

El format de gotes nasals suposa una alternativa que ja s'està investigant també en la principal vacuna russa, la Sputnik V, amb l'objectiu d'agilitzar la immunització, especialment en la zona nasofaríngia, i previndre els contagis. Les autoritats russes han anunciat que es duran a terme assajos clínics a Moscou en aquesta direcció per a "explorar noves formes" de protegir-se contra el virus.

El projecte liderat per Enjuanes i les viròlogues Isabel Sola i Sonia Zúñiga al Centre Nacional de Biotecnologia és un dels tres prototips de vacuna que es desenvolupen actualment a Espanya, al Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). L'antigen, com en el cas de Pfizer i Moderna, es basa en l'ARN (àcid ribonucleic), però contrasta amb elles perquè el que s'ha creat és un virió sintètic al qual li han suprimit els gens de virulència mitjançant enginyeria genètica. Així, és una còpia sintètica del SARS-CoV-2 amb les característiques del virus, però no té capacitat de transmetre's de cèl·lula a cèl·lula. Com el virió té les mateixes proteïnes que el virus real, genera una resposta immunitària molt potent.

Aquesta vacuna de nova generació vol augmentar encara més l'eficàcia de les ja conegudes i, per això, l'equip d'Enjuanes investiga també l'administració intranasal del fàrmac, mitjançant un esprai. A diferència del que passa amb una injecció intramuscular, explica el viròleg, inocular l'antigen a través del nas proporciona una resposta immune "local" molt més forta als pulmons, perquè la protecció es dirigeix directament a la porta d'entrada del virus en l'organisme, que és el sistema respiratori.

La investigació avança amb bon peu perquè totes les avaluacions fetes fins ara al laboratori han donat "resultats excel·lents", assegura l'expert. Tot i això, el prototip encara està en fase primerenca i cal tindre en compte, a més, que l'administració intranasal requereix més controls que la intramuscular per a descartar possibles reaccions adverses. Una opció, la segona, que les agències reguladores de medicaments consideren "més segura" perquè "hi ha molta més experiència coneguda", assenyala el viròleg valencià.

Segons els terminis que contempla Enjuanes, aquesta vacuna espanyola no estarà enllestida fins a finals de 2021 o, fins i tot, principis de 2022, "amb total seguretat". De moment, la recerca continua i s'estan realitzant estudis comparatius d'ambdues rutes d'administració per a comprovar-ne l'efectivitat. En cas d'èxit, seria una vacuna revolucionària perquè proporcionaria defenses "des del minut zero i en totes les vies respiratòries", ha apuntat el catedràtic d'Immunologia Alfredo Corell en Les notícies del matí. Un pas més per a reduir la capacitat de transmissió del virus al mínim possible.

També et pot interessar

stats