L'EMA descarta vacunar amb AstraZeneca persones amb historial d'extravasació capil·lar

L'Agència Europea de Medicaments afegirà al prospecte un advertiment sobre aquesta afecció greu molt rara com a efecte secundari de la vacuna

Preparació d'una dosi de la vacuna contra la Covid-19 d'AstraZeneca
Preparació d'una dosi de la vacuna contra la Covid-19 d'AstraZeneca / Ajeng Dinar Ulfiana (Reuters)

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha conclòs aquest divendres que les persones que hagen tingut síndrome d'extravasació capil·lar (SCLS) "no han de vacunar-se" de la Covid-19 amb l'antigen d'AstraZeneca. Per la qual cosa afegirà al prospecte un advertiment sobre aquesta malaltia greu molt rara com a efecte secundari de la vacuna. L'SCLS és un trastorn que provoca pèrdua de líquid dels vasos sanguinis xicotets (capil·lars).

El comité de seguretat de l'EMA va finalitzar la seua revisió d'una alerta sobre sis casos de síndrome d'extravasació capil·lar desenvolupat per aquests pacients en els dies posteriors a la vacunació amb AstraZeneca, en la seua majoria dones i dins dels quatre dies posteriors a la injecció.

Tres dels afectats havien patit en algun moment de la seua vida la síndrome d'extravasació capil·lar i un d'ells va morir després de desenvolupar aquest trastorn després de la vacunació.

Segons explica l'EMA, aquesta síndrome és una afecció greu molt rara que provoca una pèrdua de líquid dels vasos sanguinis xicotets (capil·lars), la qual cosa resulta en una inflor principalment en braços i cames, a més de pressió arterial baixa, espessament de la sang i nivells baixos d'albúmina en sang (una proteïna sanguínia important).

Tromboembolismes

Aquest nou efecte secundari s'afig als tromboembolismes. A l'abril, l'EMA va concloure una investigació i va afirmar que hi ha un "possible vincle" entre AstraZeneca i casos de coagulació sanguínia inusual detectats setmanes després de la injecció, per la qual cosa va decidir incloure aquest quadre clínic entre els efectes secundaris molt rars d'aquesta vacuna.

Segons les dades oficials, fins al 27 de maig s'havien administrat més de 78 milions de dosis d'AstraZeneca al Regne Unit i en l'espai econòmic europeu, que inclou els 27 països de la Unió Europea, al costat d'Islàndia, Liechtenstein i Noruega.

També et pot interessar

stats