L'EMA autoritza una vacuna contra el virus respiratori sincicial

La infecció per VRS també pot ser greu per als adults a partir de 50 anys, ja que pot causar una infecció respiratòria aguda, una malaltia similar a la grip o una pneumònia

Foto d'arxiu d'una infermera amb una vacuna
Foto d'arxiu d'una infermera amb una vacuna / Europa Press

L'Agència Europea de Medicaments ha recomanat la concessió d'una autorització de comercialització a la Unió Europea per a Abrysvo, una vacuna que protegeix contra la malaltia causada pel virus respiratori sincicial (VRS).

Abrysvo és la primera vacuna contra el VRS indicada per a la immunització passiva de lactants des del naixement fins als sis mesos d'edat després de l'administració de la vacuna a la mare durant l'embaràs. Aquesta vacuna també està indicada per a la immunització activa de majors de seixanta anys.

El VRS és un virus respiratori comú que sol causar símptomes lleus semblants als del refredat, però pot tindre conseqüències greus en xiquets i adults majors. De fet, el VRS és una de les principals causes d'hospitalització pediàtrica a Europa. Pot causar bronquiolitis i pneumònia i provocar una insuficiència respiratòria mortal.

La infecció per VRS també pot ser greu per als adults a partir de 50 anys, ja que pot causar una infecció respiratòria aguda, una malaltia similar a la grip o una pneumònia.

Quan una persona es vacuna, el seu sistema immunitari genera anticossos específics i cèl·lules T, que ajuden a previndre la infecció per VRS. En el cas de les persones embarassades, els anticossos neutralitzadors travessen la placenta i proporcionen als lactants protecció fins sis mesos després del naixement.

El dictamen del Comité de Medicaments d'Ús Humà de l’Agència Europea de Medicaments es basa en les dades de dos estudis pivotals aleatoritzats i controlats amb placebo.

Els efectes secundaris més freqüents entre els notificats en individus d'entre 24 i 36 setmanes de gestació van ser dolor en el lloc de vacunació, mal de cap i dolor muscular. En persones de 60 anys o més, l'efecte secundari notificat amb més freqüència va ser dolor en el lloc de vacunació.

El dictamen de l’EMA s'enviarà ara a la Comissió Europea perquè adopte una decisió sobre l'autorització de comercialització a tota la Unió Europea. Una vegada concedida, les decisions sobre el preu i el reemborsament es prendran en l'àmbit de cada estat membre, tenint en compte el paper i l'ús potencial del medicament en el context del sistema sanitari nacional de cada país.

També et pot interessar

stats