La vacuna per a adults de GSK contra el virus respiratori sincicial té resultats prometedors

Un assaig internacional ha demostrat que una sola dosi és segura i preveu la infecció respiratòria aguda causada pel virus

Imatge d'arxiu d'una vacuna
Imatge d'arxiu d'una vacuna / Shutterstock

Un assaig internacional en fase 3 ha demostrat en adults de 60 anys o més que una sola dosi de la vacuna desenvolupada per la farmacèutica GSK enfront del virus respiratori sincicial (VRS) és segura i prevé la infecció respiratòria aguda causada pel virus.

A més, la vacuna és eficaç independentment del subtipus de VRS i de la presència de malalties coexistents subjacents, segons els resultats de l'assaig publicats aquest dijous en la revista The New England Journal of Medicine.

El VRS és un virus comú contagiós que afecta els pulmons i vies respiratòries i que provoca complicacions clíniques i mort en adults (uns 33.000 a l'any a tot el món), en unes xifres comparables al virus de la grip.

Actualment, no hi ha cap vacuna autoritzada o tractament específic per a la població adulta, per això aquests resultats suposen un significatiu avanç en la lluita contra la malaltia.

La candidata a vacuna —el nom científic de la qual és RSVPreF3 OA— es va provar amb 24.966 participants que van rebre una dosi de la vacuna (12.467 adults) o placebo (12.499).

Després d'un seguiment mitjà de 6,7 mesos, la vacuna va demostrar una eficàcia del 82,6% contra la malaltia respiratòria, del 91,4% enfront dels casos més greus i del 71,7% en la infecció respiratòria aguda.

L'eficàcia de la vacuna va ser similar enfront dels subtipus A i B del VRS. En cas del subtipus A l’eficàcia fou d’un 84,6% per a la malaltia de les vies respiratòries inferiors relacionada amb el VRS i d’un 71,9% per a la infecció respiratòria aguda relacionada amb el VRS, metre que en el cas del B els resultats foren d’un 80,9% i 70,6%, respectivament. 

A més, es va observar una elevada eficàcia de la vacuna en diversos grups d'edat i en participants amb malalties coexistents.

També et pot interessar

stats