L'efímera alineació d'un raig de Sol en una finestra del Micalet un 15 d'agost més
Des del segle XVI, una finestra de la torre s’alinea amb el Sol i la llum es projecta a terra durant deu minuts
La coneguda com a sala de la presó de la torre del Micalet de la Catedral de València registrarà aquest diumenge, com cada 15 d'agost, un alineament dels rajos del Sol.
La llum solar entra per una finestra i es projecta a terra durant uns deu minuts, un efecte per al qual va ser dissenyada aquesta finestra en el segle XIV en homenatge a l'assumpció de la Mare de Déu, titular de la seu de València, segons un comunicat de l'arquebisbat.
Els campaners de la catedral van descobrir aquest fenomen el 2010 de manera casual, quan, en baixar després del toc que acompanya l'entrada de la Mare de Déu a la catedral, s'adonaren que la llum solar entrava alineada per la finestra de la sala de la presó, en el segon cos del Micalet, ha explicat el president dels campaners, Francesc Llop.
Precisament, el 15 d'agost "es produeix aquest alineament, al voltant de les 10:10 hores, a causa de la manera com el Sol incideix, que fa que la llum entre a l'interior de la sala, a través d'una finestra estreta, formant a la zona central del terra un rectangle lluminós d'una mica més de tres metres i mig de llarg", ha afegit.
Cada 15 d'agost els rajos del Sol entren en aquesta sala del campanar "de manera directa i vertical per l'orientació que se li va donar en ser construïda, en el segle XIV, quan va ser dissenyada així pels mestres d'obra perquè es produïra aquest alineament. És una manera de retre homenatge a la Geperudeta en la festa de l'Assumpció, i també una tradició en algunes construccions de l'època.