L'augment del llenguatge racista en Twitter preocupa els experts de l'ONU

També mostren preocupació per la publicació d'anuncis incendiaris, teories de la conspiració i desinformació electoral en Facebook

El logotip de Twitter i una foto de Elon Musk es mostren a través d'una lupa
El logotip de Twitter i una foto de Elon Musk es mostren a través d'una lupa / Dado Ruvic (Reuters)

L'augment del llenguatge racista i el discurs d'odi en Twitter ha despertat la preocupació dels experts en drets humans de l'ONU. Aquesta tendència s'ha incrementat després de l'adquisició de la xarxa social per part d'Elon Musk, per la qual cosa l'organisme ha demanat a aquest i altres magnats tecnològics que els drets humans "estiguen en el centre del seu model de negoci". 

En un comunicat signat per més d'una vintena de relators i altres experts de l'ONU, s'ha fet ressò d'un recent estudi de la Universitat Rutgers (Estats Units) segons el qual l'ús de paraules racistes com ara "negre" (considerada molt pejorativa en anglés) s'ha multiplicat per sis després del canvi de directiva en Twitter. 

"Això mostra la urgent necessitat que les corporacions que gestionen les xarxes socials tinguen més responsabilitat quan en aquestes s'expressa odi contra afrodescendents", han assenyalat els experts en el comunicat, i posen l'accent el fet que la llibertat d'expressió no pot donar curs a pensaments i expressions racistes. "Permetre i tolerar la incitació a l'odi contra afrodescendents (...) no sols encoratja els perpetradors sinó que també és una font contínua d'estrés i trauma", han assegurat. 

L'ONU també ha mostrat preocupació per la publicació d'anuncis incendiaris, teories de la conspiració i desinformació electoral en Facebook (propietat de Meta), malgrat els compromisos adquirits per la companyia per a una major vigilància dels seus continguts. 

El comunicat finalment ha demanat a Musk, Mark Zuckerberg, Tim Cook (al capdavant d'Apple), Sundar Pichai (director executiu de Google) i altres directius de la indústria tecnològica global que enfoquen les activitats dels seus negocis en "els drets humans, la justícia racial, la transparència i l'ètica". 

Entre els signants del comunicat destaquen els membres dels grups de treball de l'ONU sobre drets d'afrodescendents, sobre les companyies multinacionals i contra el racisme i la discriminació. 

També figuren els relators especials sobre esclavitud contemporània (Tomoya Obokata), violència contra la dona (Reem Alsalem) i persones desplaçades (Paula Gaviria Betancur), entre altres. 

També et pot interessar

stats