L’atenció psicosocial, clau en la lluita contra el càncer

Més de mig milió de valencians tenen càncer i cada any se'n detecten 31.000 nous casos

A Toader Frunza li van detectar un càncer de còlon molt avançat l'any passat / À Punt NTC

Més de mig milió de valencians i valencianes tenen càncer i cada any se'n detecten 31.000 nous casos. L'associació contra esta malaltia ha fet este dimecres balanç a València i ha destacat la importància de l'atenció psicosocial, que va augmentar un 31% l'últim any.  

A Toader Frunza, que viu a Requena des de fa vint anys, li van detectar un càncer de còlon molt avançat l'any passat i la seua vida va fer un tomb. “Es va presentar el cirurgià i em va dir que tenia un tumor molt greu, en un estat molt avançat. Jo em vaig quedar gelat, només la meua dona feia les preguntes. Fins i tot vaig telefonar al meu fill per acomiadar-me”, assegura. 

Ara s'enfronta a una possible metàstasi al pulmó i admet que no hauria pogut gestionar tot el que està passant sense l'assistència psicològica i social que ha rebut. “M’han ensenyat a fer-li front d'una altra manera, a viure el dia a dia. Els teus pensaments negatius no pots arribar a compartir-los amb la teua dona o el teu fill si vols protegir-los”, manifesta. 

L'Associació Espanyola contra el Càncer València ha incrementat en un 31 % les atencions de psicooncologia i treball social. “En els últims anys l’impacte socioeconòmic del càncer i la necessitat d’atendre la malaltia de manera integral han fet que cada vegada més persones reben atenció social”, explica el president de l’associació, Tomás Trenor. 

Pel que fa a la detecció, tumors com ara el de mama, tenen una taxa de supervivència que supera el 85 %, però recorden que, en el cas del de còlon, almenys quatre de cada deu persones no es fan les proves de cribratge. “Hem de continuar millorant les nostres xifres, perquè casos com el de Toader no arriben al límit, sinó que es dega a un diagnòstic més precoç”, apunta l’oncòleg de l’associació, Antonio Llombart. Dijous eixiran al carrer a recaptar fons que es destinaran també a investigació i a campanyes per a promoure hàbits saludables.

També et pot interessar

stats