L'atenció psicològica i social als pacients de càncer se triplica el 2021 a la Comunitat Valenciana

L'Associació Espanyola contra el Càncer detecta també un increment de malalts amb risc d'exclusió social

L'atenció psicològica i social als pacients de càncer se triplica el 2021 a la Comunitat Valenciana

Els psicooncòlegs i els treballadors socials de l'Associació Espanyola contra el Càncer han sumat 35.162 atencions durant el 2021, el triple que el 2019, segons ha explicat l'ONG en un comunicat. La xifra de persones ateses se situa ja en 5.548 el 2021, un 51% més en només dos anys. L'organització també ha remarcat que creix el nombre de persones malaltes en risc d'exclusió.

Tomás Trénor, president de l'Associació Espanyola Contra el Càncer a València, ha presentat aquest dimarts l'informe Les Cares del Càncer 2021, en què s'adverteix de la creixent demanda psicosocial entre els malalts oncològics. Una necessitat que ja es detectava abans que arribara la pandèmia de covid-19, però que durant aquesta ha continuat creixent, en part, a causa de l'aïllament necessari que han patit aquests pacients durant els tractaments.

“El càncer té un fort impacte emocional i social sobre pacients i familiars i la covid-19 l'ha accentuat i l'ha fet més visible. Aquests dos últims anys, les persones afectades per aquesta malaltia han hagut de fer front a la por al contagi, a l'aïllament i la distància social com a col·lectiu de risc a més de les problemàtiques que ja té per si mateix un diagnòstic de càncer. D'altra banda, la conjuntura econòmica ha aguditzat la vulnerabilitat social de les persones amb càncer, que han tingut més dificultats per a afrontar les despeses d'aigua, llum o lloguer”, ha defensat durant la presentació de l'informe Trénor.

Per la seua banda, Helena Alloza, gerent de l'Associació, ha afegit que també s'ha produït un increment exponencial de l'atenció psicològica grupal: “Els grups terapèutics han crescut un 72% en dos anys, 24 mesos en què ha sigut més important que mai sentir-se acompanyat i amb suport contra el càncer”, ha detallat.

Atenció telefònica

L'ONG ha remarcat que la pandèmia ha aguditzat la soledat en les persones amb càncer, sobretot a les plantes d'Oncologia, on s'ha restringit l'accés. El 2021 un total de 5.262 pacients valencians han afrontat el procés de malaltia, d'acord amb les dades de l'Observatori de l'Associació Espanyola Contra el Càncer. Per a fer front a aquesta situació, el 2021 s'han augmentat un 81% l'atenció amb videotelefonades de les persones afectades per la malaltia (2.271) amb voluntaris. “No hem pogut tornar als hospitals i ens hem hagut de reinventar per a continuar acompanyant els que ens necessitaven, impulsant els canals telemàtics”, assegura Alloza.

Més ajudes per a despeses domèstiques

D'altra banda, la conjuntura econòmica ha incrementat la vulnerabilitat de les llars amb càncer i això s'ha traduït en un ascens d'atencions i recursos. El 2021 les treballadores socials de l'ONG realitzaren 2.392 atencions, un 30% més que el 2020 i un 70% més que abans de la pandèmia. La xifra de persones amb càncer en risc d'exclusió social ha crescut en dos anys. Així, el 2019 la Comunitat Valenciana sumava 2.992 pacients autònoms, aturats o amb un salari inferior al mínim interprofessional mentre que dos anys després, aquesta dada s'ha incrementat un 10%. Una realitat que ha portat l'associació a multiplicar per tres les ajudes econòmiques d'emergència orientades a fer front a les despeses d'aigua, llum, menjar i lloguer i el pressupost, per cinc.

També et pot interessar

stats