L’alcohol deixa empremta al cervell inclús després de deixar de beure

Encara que la toxicitat directa de l’alcohol cessa quan es deixa de beure, els canvis al cervell continuen progressant.

L’alcohol deixa empremta al cervell inclús després de deixar de beure
L’alcohol deixa empremta al cervell inclús després de deixar de beure

Els danys que l’alcohol provoca al cervell continuen progressant quan en cessa el consum, almenys durant les primeres sis setmanes. Així ho demostra una investigació duta a terme, de manera conjunta, per científics de l’Institut de Neurociències CSIC-UMH d’Alacant i de l’Institut Central de Salut Mental de la Universitat de Heidelberg (Alemanya).

En aquest estudi van participar 91 pacients voluntaris amb una edat mitjana de 46 anys. Tots estaven ingressats en un hospital alemany a causa d’un trastorn provocat per la ingesta d’alcohol. Se’ls va sotmetre a ressonàncies magnètiques de manera periòdica. El resultat d’aquestes proves va ser comparat amb les fetes a un grup de control sense problemes d’alcoholisme i d’edat semblant.

Les conclusions són demolidores: després de sis setmanes d’abstinència, continuen produint-se canvis en la matèria blanca del cervell. L’estudi s’ha publicat en la revista Journal of the American Medical Association Psychiatry.

Santiago Canals, líder del Grup de Plasticitat de les Xarxes Neuronals de l’Institut de Neurociències UMH-CSIC d’Alacant, explica que encara que la toxicitat directa de l’alcohol cessa quan es deixa de beure, els canvis al cervell continuen progressant-hi.

A més, s’ha fet un estudi paral·lel amb rates ‘Marchigian Sardinian’ amb preferència per l’alcohol per tal de monitoritzar la transició de normal a depenent de l’alcohol del cervell. Un procés que, com explica la doctora Silvia de Santis, no és possible comprovar en humans. “L’estudi amb rates permet contrastar si els danys observats al cervell dels pacients que participen en l’estudi estan realment produïts per l’alcohol, una conclusió molt difícil de determinar”, destaca l’experta.

Canvis en la matèria blanca del cervell

Els danys que hi continuen progressant durant l’abstinència afecten, preferentment, l’hemisferi dret i l’àrea frontal del cervell. L’alcohol provoca canvis en la substància blanca, és a dir, el conjunt de fibres que comuniquen les diferents parts del cervell. I deixen sense efecte la idea, admesa de manera general fins ara, que les alteracions comencen a revertir-se a valors normals immediatament després d’abandonar el consum d’alcohol. Aquest estudi aporta també informació sobre les neuroadaptacions que es produeixen al cervell durant el període d’abstinència.

Ara els investigadors estan intentant explicar, de manera singular i més precisa, els processos inflamatòris i degeneratius. Tot amb l’objectiu de previndre la progressió durant la fase d’abstinència temprama. A més estan desenvolupant un mètode de garbell a través d’image avançada amb resonacia magnètica.

També et pot interessar

stats