L'Ajuntament de València inspecciona 149 locals d'oci i dicta dos ordres de tancament

S'han fet 18 inspeccions per "decoració amazònica" en sostre, parets o terra

Es tracta d'una operació rutinària.
S'han revisat les mesures passives de prevenció d'incendis, com ara les instal·lacions elèctriques i d'enllumenat d'emergència

L'Ajuntament de València, a través d'una actuació coordinada entre policies, bombers i tècnics municipals, ha inspeccionat durant tres mesos totes les discoteques, sales de ball i cafés-cantants de la ciutat. L'actuació s'ha emmarcat en el pla d'inspecció de locals d'espectacles públics i d'oci anunciat per l'alcaldessa, María José Catalá, a principis del passat mes d'octubre.

En total, són 149 locals sobre els quals s'han estés 610 actes d'inspecció. A més, per a dos s'ha dictat ordre de tancament, segons ha informat el consistori en un comunicat.

Aquestes actuacions es produeixen dos mesos després de la tragèdia de Múrcia, on l'incendi de dues discoteques va causar la mort de tretze persones.

El regidor d'Urbanisme, Habitatge i Llicències, Juan Giner, ha explicat que aquestes actuacions "s'emmarquen dins de les activitats normals que els ajuntaments hem de desenvolupar".

Les actuacions s'han centrat en les mesures de seguretat actives. Així, s'han comprovat aspectes com els recorreguts d'evacuació. És a dir, que les eixides estigueren lliures d'obstacles que en dificultaren la utilització, que l'obertura de les portes d'emergència no es vera impedida per forrellats o cadenes o que no s'utilitzaren per a l'entrada i eixida d'usuaris i estigueren sempre obertes amb una balisa de control d'accés, entre altres temes.

A més, també s'han revisat el control de l'aforament o la presència de vigilants de seguretat.

La posada en marxa d'aquest pla d'inspeccions en els locals ha servit, d'una banda, per a millorar la coordinació de les delegacions —policies, bombers i tècnics municipals—, però, sobretot, "per a donar major seguretat als usuaris".

Segons ha apuntat, "els ciutadans ens reclamen aquestes inspeccions perquè volen estar tranquils i saber que tots els locals compleixen amb totes les mesures de seguretat que se'ls exigeixen".

A conseqüència de les inspeccions, s'han incoat tres actuacions greus per excés d'aforament per eixides d'evacuació bloquejades. A més a més, han iniciat deu expedients sancionadors per accés a la sala per eixida d'emergència, incompliment en matèria de contaminació acústica, control d'aforament, trencament d'una mesura de cessament, excés en els límits màxims d'emissió, manipulació d'un limitador de so, obstacles en l'eixida d'emergència. Finalment, també per incompliment en matèria de contaminació acústica, en el servei específic d'admissió, en les mesures d'evacuació i per mantindre les portes d'eixida d'emergència obertes.

Deficiències greus

Posteriorment, s'han iniciat les actuacions per a restablir la legalitat. Hi ha hagut dos ordres de cessament per greus deficiències, que han tingut el seguiment de la Policia Local. I, de fet, en un dels casos, el local no ha respectat l'ordre de cessament i s'ha obert un procediment per desobediència a l'autoritat.

D'altra banda, cal ressaltar que, per primera vegada, s'han fet inspeccions coordinades entre el Servei de Llicència d'Activitats i el departament de bombers en soterranis.

S'han revisat les mesures passives de prevenció d'incendis, com poden ser les instal·lacions elèctriques i d'enllumenat d'emergència, els sistemes de ventilació, la presència de materials inflamables, els plans d'evacuació i la sectorització de les activitats respecte als locals contigus, entre altres.

Paral·lelament, s'han emés informes al Servei de Llicència d'Activitats que han derivat en vint mesures de suspensió del funcionament de l'ambientació musical o les instal·lacions de cuines. La policia s'encarrega de fer seguiment perquè es complisquen.

"Decoració amazònica"

Finalment, s'han fet díhuit inspeccions en locals que tenen "decoració amazònica" en sostre, parets o en terra. S'ha iniciat la sol·licitud de certificació contra el foc i mesures preventives.

El passat mes d'abril un incendi en un restaurant de Madrid va causar la mort del jove Julián Robles, nascut a Benidorm (Marina Baixa). Era cambrer al restaurant italià Burro Canaglia, que tenia una decoració exuberant conformada per plantes de plàstic. El flamejat d'una pizza va botar foc a la decoració i es va estendre ràpidament a tot el local. L'incendi va causar la mort del jove de 25 anys i d'una dona de 43.

Coordinació

Durant aquests mesos, setmanalment s'han reunit lletrats de l'assessoria jurídica, del Servei de Llicència d'Activitats i Procediment Sancionador, el comissari de la Policia Local, l'inspector del departament de bombers i comissaris de la policia autonòmica. Han planificat les intervencions, especialment, a locals d'espectacles públics amb ambientació musical, sales polivalents, discoteques i restaurants a València.

Segons el consistori, des del primer moment, la delegació de Llicències s'ha reunit amb els representants de la Federació d'Oci i Turisme de la Comunitat Valenciana (Fotur) amb la finalitat de compartir una informació "fluida i transparent" sobre el pla d'Inspeccions.

També et pot interessar

stats