L'Agència Valenciana de la Innovació finança un sistema de reciclatge d'envasos de plàstic amb insectes

Diversos tipus de larves d'insectes com llagostes, arnes i escarabats permeten accelerar la degradació del polietilé, el PET i el poliuretà

Usen les larves per a reciclar els anomenats envasos multimaterial

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) de la Generalitat ha finançat el desenvolupament d’ENTOMOPLAST, un nou sistema de reciclatge d'envasos multicapa que utilitza insectes per a accelerar la degradació. 

L'acció de les larves, en combinació amb els microorganismes presents al seu intestí, facilita el tractament de les làmines de plàstic i contribueix a la valorització posterior.

És una solució innovadora que evitarà que gran part d'aquests residus acaben en una planta d'incineració o depositats en l'abocador per la complexitat tècnica i l'elevat cost del reciclatge.

La iniciativa ENTOMOPLAST està coordinat per l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), un centre d'investigació de titularitat mixta entre la Universitat de València i el CSIC, i té la participació de l'Institut Tecnològic del Plàstic, Aimplas, i de l'empresa Darwin Bioprospecting Excellence.

Aquest és un dels projectes estratègics en col·laboració que van resultar beneficiaris en l'última convocatòria d'ajudes en concurrència competitiva de l’AVI, amb un import total pròxim a 530.000 euros.

ENTOMOPLAST explora l'ús de diversos tipus de larves d'insectes com llagostes, arnes i escarabats i dels microorganismes presents a l'intestí d'aquests animals per a accelerar la degradació del polietilé, el PET i el poliuretà, amb la finalitat de fer viable la valorització dels envasos multicapa.

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha subratllat que aquest projecte s'alinea amb l'Estratègia d'Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana i que recull com a eixos d'actuació tant “l'increment de la qualitat de vida, com el desenvolupament de productes innovadors amb incidència en l'hàbitat i el seu entorn".

El vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, ha recalcat que és una iniciativa clau per a complir amb els objectius de reciclatge que ha establit la Comissió Europea per al 2030, que “solament seran assolibles amb la conjunció d'universitats, centres tecnològics i d'investigació i empreses".

El projecte també connecta amb les conclusions del Comité d'Innovació Especialitzat en Economia Circular, que situava com a dos dels desafiaments prioritaris tant la fabricació de béns més sostenibles mitjançant el desenvolupament i aplicació de processos que acceleren la degradació dels materials plàstics, com la valorització més eficient dels residus mitjançant tècniques de reciclatge terciari.

També et pot interessar

stats