Serà un cuc que menja plàstic la solució a la contaminació dels oceans?

El cuc Zophobas morio, identificat per científics australians, pot alimentar-se amb poliestiré, un component del plàstic, i podria convertir-se en una clau per al reciclatge perquè replica el que passa per l'estómac de l'animal i produeix enzims

El cuc Zophobas morio menjan polietie
El cuc 'Zophobas morio' menjant poliestiré / Universitat de Queensland

El cuc Zophobas morio pot alimentar-se amb poliestiré, un material d'ús comú en la fabricació dels plàstics que contamina el mar, i podria convertir-se en una clau per al reciclatge, segons publica aquest divendres un estudi d'una universitat australiana.

Aquesta espècie, una larva d'escarabat i utilitzada per a alimentar mascotes, posseeix un enzim bacterià en el seu intestí que li permet digerir i alimentar-se d'aquest termoplàstic, d'acord amb la investigació publicada en la revista científica Microbial Genomics, que busca usar aquestes proteïnes per al reciclatge.

"Són capaços de sobreviure amb poliestiré durant tot el seu cicle de vida", ha dit Chris Rinke, un dels autors de l'estudi i expert de la Universitat de Queensland.

El científic assenyala que aquestes larves són com una espècie de "miniplantes" de reciclatge que trituren aquest material plàstic amb la boca per a després alimentar als bacteris del seu intestí.

Les característiques de l'estómac d'aquestes larves poden contribuir a resoldre un dels problemes més greus de l'economia global, que va produir prop de 360 milions de tones de plàstic en 2018, material que sol ser arrossegat als oceans i provoca un fort impacte en els ecosistemes.

Volen replicar el que passa en l'estómac del cuc per produir els enzims

Aquesta investigació aporta l'ús d'una nova tècnica metagenòmica mitjançant la qual s'extrau "tot l'ADN dels microbis de l'estómac per a seqüenciar-la i catalogar tots els enzims codificats i l'anàlisi integral de tota la comunitat d'enzims", segons ha explicat Rinke.

Els científics de la Universitat de Queensland i la Universitat Tecnològica de Queensland, consideren que aquest procés ajudarà a fer que el material produït per la descomposició puga ser utilitzat posteriorment per altres microbis per a crear bioplàstics, entre altres compostos.

Chris Rinke, un dels autors de l'estudi
Chris Rinke, un dels autors de l'estudi / Universitat de Queensland

El projecte científic no pretén usar milions d'aquesta classe de cucs per als processos industrials de reciclatge a gran escala sinó buscar la manera de fer servir de la millor manera els enzims en processos per a tractar els plàstics.

"Volem replicar el que passa en l'estómac del cuc", precisa Rinke en afegir que espera produir els enzims i extraure les proteïnes en el laboratori a gran escala "per a un ús més eficient" d'ací a uns cinc a deu anys.

També et pot interessar

stats