L'activista sahrauí Sultana Khaya arriba a Alacant després d'any i mig de captiveri

Khaya, que ha sigut víctima d'assetjament i violacions per part de les forces marroquines en la seua casa als territoris ocupats, s'ha desplaçat a Espanya per a sotmetre's a proves mèdiques

Sultana Khaya a la seua arriba a l'aeroport d'Alacant-Elx
Sultana Khaya arriba a l'aeroport d'Alacant-Elx / Manuel Lorenzo (Efe)

L'activista sahrauí Sultana Khaya ha arribat aquest dimecres a Alacant per fer-se proves mèdiques i poder descansar després d'haver estat reclosa a la força en la seua pròpia casa dels territoris ocupats durant més d'any i mig.

En un vol procedent de Lanzarote, ja que els primers tres dies ha estat a Canàries, Sultana Khaya ha sigut rebuda a l'aeroport d'Alacant-Elx per un centenar de sahrauís residents en aquesta província i Múrcia, la majoria dones que l'han saludat amb dàtils i llet en recipients de fusta, seguint la tradició sahrauí de benvinguda a les persones estimades.

En unes breus declaracions enmig del rebombori dels seus compatriotes i entre els tradicionals cants que emeten les dones per a expressar la seua alegria (azgarit), l'activista ha explicat a través d'un traductor que porta "una carta, en nom de la població sahrauí des de la zona ocupada, per al senyor Sánchez, president del govern espanyol. No es pot estar al costat de l'ocupant i de la força que fa terrorisme".

"El poble sahrauí aconseguirà la independència, siga hui, siga demà", ha agregat. Les desenes de persones que l'esperaven, vestides amb la roba típica del seu país i amb banderes amb el lema "Sàhara lliure", han repetit càntics com "Sàhara llibertat Polisario vencerà" i "Sánchez entén, el Sàhara no es ven".

El delegat del Polisario a la província d'Alacant, Lehbib Ali Salem, ha destacat que Khaya ha estat 562 dies "sotmesa a tota mena de vexacions per part de les forces de seguretat del Marroc, incloses violacions, en contra de les lleis internacionals".

Ha indicat que l'activista arriba per motius mèdics per a ser objecte de proves i per a restablir-se del seu feble estat de salut després d'un temps "molt dur en la seua pròpia casa de Bojador, on ha estat privada d'aigua i llum" i ha patit altres tipus d'agressions, com el xoc d'un camió contra el seu domicili que ha considerat intencionat.

Per al delegat del Polisario, Sultana Khaya és "un símbol de la lluita i resistència contra l'ocupació il·legal del Marroc al Sàhara Occidental".

Per la seua part, la coordinadora de les associacions pel Moviment pel Sàhara d'Alacant i membre de la directiva nacional d'aquest col·lectiu a Espanya (CEAS-Sàhara), Ángela Carrillo, ha indicat que Sultana Khaya té permís de residència i ha expressat el seu convenciment en què la seua lluita continuarà, ja que "des d'ací pot fer molt".

També et pot interessar

stats