La justícia tomba part de l'ordenança d'Alacant que imposava multes a la mendicitat i la prostitució

El regidor de Podem al consistori, Xavi López, ha celebrat que el tribunal haja estimat cadascuna de les peticions del seu partit

Un captaire demana almoina al carrer / À Punt NTC

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha estimat el recurs interposat pels regidors de Podem a l'Ajuntament d'Alacant (Alacantí), Xavi López i Vanessa Romero, i ha acordat l'anul·lació de cinc articles de l'ordenança de convivència de la ciutat. En concret, es tracta dels articles 3.2.II, 22 bis, 29-3, 31-2 i 26-1, aquells que permetien multar prostitutes o sancionar aquelles persones que dormiren al carrer.

El text també recull que el contingut de l'informe d'impacte per raó de gènere “no compleix la necessitat a la qual està anomenat”. En l'acte, la sala apunta a l'eliminació de l'article 26.1, pel qual es prohibeix pràctiques sexuals i l'oferiment o acceptació de serveis sexuals, la qual cosa també obligaria a modificar el règim sancionador, que recollia multes d'entre 100 i 750 euros a la part oferent d'aquests serveis.

El tribunal també ha demanat modificar l'article que prohibeix acampar en espais públics i que recollia que, quan es tractara de persones en situació d'exclusió social, l'alcalde podria “dictar instruccions corresponents per a l'aplicació d'aquesta ordenança”.

Per part seua, també recull la nul·litat del text que exposava que serien “responsables subsidiaris o solidaris per l'incompliment de les obligacions imposades en aquesta ordenança les persones físiques o jurídiques sobre les quals recaiga el deure de previndre la infracció administrativa comesa per uns altres”, com ara pares, mares o responsables legals.

Finalment, el TSJCV anul·la el text de l'ordenança que permetia sancionar a les persones a càrrec de menors que hagueren comés qualsevol de les infraccions.

La sentència pot ser recorreguda davant el Tribunal Suprem. El regidor de Podem al consistori, Xavi López, s'ha congratulat que l'alcalde, el popular Luis Barcala, “haurà de modificar l'ordenança de la vergonya per vulnerar drets”. López ha assenyalat com “el TSJ estima cadascuna de les peticions que realitzem en el nostre recurs contra la denominada ordenança de la vergonya”, ja que es tracta, segons López, d'una “norma injusta i cruel, que ha suposat un infern des de la seua aprovació per a centenars de veïns i veïnes amb un important grau de vulnerabilitat social”. El regidor ha afirmat que es tractava d'una “persecució legal pel mer fet de ser pobres”.

També et pot interessar

stats