Julio Tormo: “La falla King Kong va ser revolucionària perquè es va avançar quaranta anys al que ara fan les falles”

El comunicador Julio Tormo ha parlat davant les càmeres d’À Punt del documental 'Informe: La revolució King Kong', que s’estrena aquest dilluns 

Julio Tormo al balcó de l'Ajuntament de València
06 de març 2023 - 14:52

Aquest dilluns, el balcó de l’Ajuntament de València ha rebut a un vell conegut, al comunicador Julio Tormo. Davant les càmeres d’À Punt ha avançat algunes de les temàtiques que aquesta nit abordarà el documental que estrena la cadena, Informe: La revolució King Kong, dirigit per Gabriel Ochoa i Pau Martínez.

El documental està dedicat a la falla King Kong, que va impulsar ell mateix l’any 1978. Una falla que va tindre un curt recorregut, fins a l’any 1980, però aquells tres anys van ser suficients per a convertir-la en una falla d'avantguarda. “La falla King Kong va ser revolucionària perquè va fer, quaranta anys abans, el que es fa ara”, ha dit el seu impulsor, que també ha reconegut que aquells eren anys complicats: “La transició eren temps apassionats, per una banda, però també amb molta tensió (social)”.

“Mentre els fallers portaven aquell vestit negre, nosaltres ja portaven el de saragüells del segle XVIII. Julio Tormo - Comunicador

Tormo també ha revelat que mai abans ha parlat de la falla King Kong amb tant de detall com ho ha fet per al documental, "sols l’any passat en una setmana cultural celebrada a la meua falla, amb la qual cosa aquesta nit veurem una primícia. M’han dit que amb molt de testimoni. Sé que escoltarem la meua amiga Pilar Cano, la meua ‘Pili discos’, que va ser fallera major de la King Kong quasi tres anys, i ja no sé res més del que veurem aquesta nit… Tinc molta expectació i il·lusió. Molta gent que està cridant-me aquest dilluns i em diuen: Julio, Julio, que (a À Punt) ix la King Kong”. 

Julio Tormo (bigot) amb Monleón, en una imatge d'arxiu que mostrarà el documental
Julio Tormo (bigot) amb Monleón, en una imatge d'arxiu que mostrarà el documental / À Punt Mèdia

Julio Tormo ha avançat algunes de les raons que justificaven la falla avantguardista la King Kong i que abordarà el documental. “Mentre els fallers portaven aquell vestit negre, nosaltres ja portaven el de saragüells del segle XVIII. I ens van donar canya”, ha dit referint-se a la Junta Central Fallera d’aquells anys. “També vam traure la festa al carrer, vam eixir del casal. La primera presentació va ser davant del col·legi Maristes. I el primer mantenidor va ser el meu amic Joan Monleón”, ha dit Tormo. 

Història de les Falles

Preguntat per què interessa veure el documental a la gent jove que no va conéixer aquella època ha dit: “cal veure el documental perquè és història de les Falles”. Una història, la de les Falles, que Julio Tormo fa quaranta anys que conta. “Tota la meua vida”. 

Tinc molta expectació i il·lusió. Molta gent que està cridant-me aquest dilluns i em diuen: Julio, Julio, que (a À Punt) ix la King Kong”. Julio Tormo - Comunicador

Els periodistes han volgut saber què queda d’aquell Julio Tormo, revolucionari a finals dels anys setanta, a la qual cosa ha contestat: “queda l'amor a les falles i estic molt content que allò que vam fer siga el punt de partida de les falles de hui dia. A mi ara em queda l'amor a la festa, una festa que va evolucionant”.

La novetat enguany, poder valorar les mascletaes

El públic enguany està valorant les mascletaes. Des del QR que hi ha a la pantalla, amb el mòbil es pot votar, entre una i cinc manetes, quant ens ha agradat la mascletà. Ací pots veure com va el rànquing de la mascletà.

Ací pots veure la mascletà sencera

També et pot interessar

stats