'El juego del calamar': els psicòlegs alerten que la barreja de violència i joc infantil "pot generar molta confusió"

Juanvi Blázquez explica que una de les maneres amb què aprenen els xiquets és a través del joc i "veure aquestes imatges no és recomanable per una qüestió de desenvolupament emocional"

Imatge de la sèrie 'El juego del calamar'
Imatge de la sèrie 'El juego del calamar' / Netflix

La sèrie de televisió sud-coreana El juego del calamar s'ha convertit en l'últim gran èxit de Netflix en tot el món. Tot i que la sèrie no està recomanada per a menors de 16 anys i conté imatges d'extrema violència, són diversos els docents que alerten els últims dies de l'efecte imitació. Denuncien que cada vegada són més els xiquets que reprodueixen els jocs de la sèrie als patis dels col·legis, i els psicòlegs tenen por que es normalitze la violència. 

Juanvi Blázquez, psicòleg i orientador educatiu, ha destacat en Les notícies del matí que la clau en aquesta sèrie "és l'associació amb el joc infantil", perquè una de les maneres en què aprenen els xiquets "és a través del joc que comparteixen en societat i amb el qual es desenvolupen personalment i socialment".

En aquesta sèrie un grup de persones es veuen atrapades en un joc amb diferents proves basades en jocs infantils on l'amenaça de perdre acaba convertint-se en un perill real, ja que qui perd, mor. Darrere d'aquest joc hi ha un grup de milionaris sàdics que gaudeixen unes olimpíades sanguinolentes. A Bèlgica diverses escoles han alertat de la recreació d'escenes en què es feia ús de violència. Els escolars han adaptat el joc i en lloc de bales, eliminen els que es mouen a base de punyades.

Aleshores, afix l'expert, aquesta barreja de violència i joc infantil "pot generar molta confusió", a banda, segons indica Blázquez que aquestes imatges de violència "no són recomanable per als menors, ni el moment per a veure-les, per una qüestió de desenvolupament emocional".

Aquesta sèrie sud-coreana té segons Netflix amb més de 111 milions d'espectadors en tot el món, i d'aquests, una part són xiquets, segons la denúncia que fa el professorat. Cal recordar que la sèrie no està indicada per a menors de 16 anys. Molts veuen els capítols d'amagades amb les seues tauletes tàctils o mòbils, però també hi ha qui ho veu en família. Altres no ha vist la sèrie, però juguen als patis al joc per l'efecte repetició.

Una escola de Torrent recomana als pares que no deixen veure la sèrie als fills

Arran d'aquesta realitat que es viu als patis, els centres escolars ja han començat a avisar els pares. És el cas del col·legi Madre Sacramento Torrent, que ha enviat un circular en la qual adverteixen que es tracta d'una sèrie que pel contingut de violència no és convenient que els xiquets la puguen veure i seguir.

“Transmet valors molt negatius com la indiferència per la vida i la dignitat de la persona”, indica la direcció de l'escola. El centre escolar recomana als progenitors que “usen el control parental per a evitar que la puguen veure".

És rellevant el control parental

Per al psicòleg i orientador educatiu Juanvi Blázquez, en aquest assumpte que preocupa als docents i als pares, és rellevant "el control parental". Es tracta, ha dit, de "poder controlar de manera més eficaç els continguts que veuen els xiquets, perquè no estan adaptats a allò que ells poden entendre".

En edats entre 7 i 8 anys, estem parlant de problemes per a diferenciar allò que és la realitat de la ficció, ja que no tenen suficient maduresa emocional per a poder entendre i processar aquesta informació

En aquest sentit ha apuntat que en edats entre 7 i 8 anys, "estem parlant de problemes per a diferenciar allò que és la realitat de la ficció", ja que no tenen suficient maduresa emocional per a poder entendre i processar aquesta informació.

En xiquets a partir de 12 anys, amb més maduresa, indica Blázquez, cal un bon treball en valors, un acompanyament d'eixos continguts i una reflexió posterior amb l'adult. "Però la realitat és que el visionat d'imatges dels menors no està controlat per l'adult", lamenta.

'L'efecte calamar' en adults d'altres països

El cas que més preocupa a hores d'ara el trobem a Londres, on la policia investiga una competició convocada per xarxes on el guanyador s'emportaria 10.000 lliures. Segons la nota, els que no superen els diferents reptes seran eliminats amb un tir a la cara amb una pistola d'aire comprimit.

A Corea un hotel ha anunciat els seus propis jocs del calamar. Els gerents de l'hotel han rebatejat el concurs com "Els jocs sants" per a evitar qualsevol possible demanda per part de Netflix i ha emplaçat un total de 500 persones el pròxim 24 d'octubre en el bosc de pins que hi ha enfront de l'hotel. Tot això per a lluitar per un premi de cinc milions de wons coreans, uns 3.633 euros al canvi. La diferència és que ací no seran assassinats si perden, només se'ls eliminarà.

També et pot interessar

stats