José Luis Escrivá: "La pujada de les cotitzacions és extremadament moderada"

Pedro Sánchez es reuneix a la Moncloa amb els agents socials i la part econòmica de l'executiu l'endemà del pacte sobre les pensions

El president del govern espanyol Pedro Sánchez i la part econòmica de l'executiu amb els respresentants d'UGT i CCOO
El president del govern espanyol Pedro Sánchez i la part econòmica de l'executiu amb els representants d'UGT i CCOO / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

El govern espanyol ha convocat a la Moncloa els agents socials l'endemà del pacte sobre el nou mecanisme d'equitat intergeneracional en el sistema de pensions. En la trobada, que presideix el cap de l'executiu Pedro Sánchez, coincideixen d'una banda les tres vicepresidentes i els ministres de l'àrea econòmica del govern (Assumptes Econòmics, Treball, Transició Ecològica, Hisenda, Indústria i Seguretat Social) i de l'altra els secretaris generals de la UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sord.

La reunió té lloc enmig de les negociacions per a la reforma laboral i el sistema de pensions, respecte del qual aquest dilluns es va pactar un augment de les cotitzacions per a la pròxima dècada, un acord del qual es van desmarcar les patronals CEOE i Cepime.

El pacte suposa augmentar 0,6 punts les cotitzacions per a omplir el fons de reserva de les pensions, on a penes queden 2.000 milions dels 76.000 que hi havia el 2012, després que s'emprara la vidriola de les pensions per a finançar "despeses impròpies", tal com ha recordat un dels artífexs del pacte, el ministre de Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, en una entrevista a Onda Cero.

Escrivá ha defensat la pujada de cotitzacions [el 0,5% l'assumeix l'empresa i el 0,1% el treballador i treballadora] com "extremadament moderada", d'uns 10 euros al més per a una pensió mitjana, però "suficient" per a tindre un matalàs de seguretat "per quan arribe un període de tensions". El ministre obri la porta fins i tot a revertir el mecanisme en un escenari més favorable: "Si arribat 2032 l'estalvi acumulat és molt gran, se'n podria tornar una part, alternativament augmentat les pensions o baixant les cotitzacions", ha explicat.

El titular de Seguretat Social ha lamentat l'eixida de les negociacions de les patronals, en particular de la CEOE, a la qual ha retret que "no ha presentat alternativa".

"El sistema de benestar cal pagar-lo", ha insistit el ministre per a defensar l'acord, i ha recordat que l'impacte de les cotitzacions a Espanya és molt inferior respecte als països de l'entorn [un 20% més a Itàlia o un 35% a França, segons les seues estimacions] i deixa marge per a continuar sent competitius. En aquest sentit ha recordat que l'impacte de les pensions en el PIB espanyol també està per sota de les principals economies europees; si a Espanya és de 14 punts, a Alemanya i França és de 19 i 17 punts del PIB respectivament.

També et pot interessar

stats