El govern espanyol i els sindicats pacten augmentar cotitzacions per a garantir les pensions

L’acord preveu una pujada de les cotitzacions durant deu anys per a crear un "matalàs" d'ingressos

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá
El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá / Ricardo Rubio (Europa Press)

El govern espanyol ha arribat aquest divendres a un acord amb els sindicats UGT i CCOO per a concretar el mecanisme d'equitat intergeneracional i poder garantir les jubilacions de la generació coneguda com la del baby-boom. És a dir, les persones nascudes entre finals de la dècada de 1950 i a mitjan de la del 1970.

El mecanisme consistirà en la reactivació del Fons de Reserva de la Seguretat Social mitjançant una aportació finalista entre 2023 i 2032 de 0,6 punts percentuals de la cotització per contingències comunes, i estarà repartida entre l'empresa i el treballador "amb la mateixa distribució que en les cotitzacions socials".

L’acord preveu una pujada de les cotitzacions durant deu anys per a crear un "matalàs" d'ingressos que assegure les pensions de la generació del baby-boom. D’aquest pacte se n'han eixit les patronals CEOE i Cepyme, que han rebutjat sumar-se a l'acord que negociava el Ministeri d'Inclusió amb els agents socials. 

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha valorat en roda de premsa que l'acord , segons es va pactar l'1 de juliol amb els agents socials, havia d'entrar aquest dilluns en marxa. "És un mecanisme contingent, temporal, que donarà lloc a una cotització menuda i finalista, que permetrà dotar de nou el fons de reserva de la Seguretat Social durant un període de deu anys, quan es tornarà a avaluar la situació", ha defés el ministre. Escrivá ha insistit que es tracta d'una cotització "menuda" i ha estimat que per a una pensió mitjana suposa una cotització mensual que no arriba a 12 euros, dels quals dos euros seran abonats pel treballador i 10 per part de l'empresari.

Preguntat per l'eixida de la patronal de les negociacions, ha defés que ell pretenia que entraren en l'acord perquè els elements que hi incorpora estan dins del que es pactà l'1 de juliol i ha lamentat que no han rebut en eixe temps "cap proposta per part de la CEOE" alternativa o distinta. El ministre ha assegurat que de no arribar a un acord, les pensions començarien a retallar-se en 2023 del 2% o 3%.

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha destacat que han pactat en aquesta cotització addicions perquè eixos recursos "vagen a recompondre la caixa de pensions" que en l'anterior crisi es va buidar. En opinió de Sordo, és un "èxit sindical induscutible" perquè la proposta de CC OO era que el repte de les pensions s'abordara no des de les retallades sinó des de "lògica de la millora d'ingressos de la Seguretat Social", com ara s'ha acordat.

També et pot interessar

stats