La patronal es despenja de l'acord sobre el mecanisme d'equitat de les pensions

La CEOE i Cepyme rebutgen la proposta del govern espanyol d'augmentar les cotitzacions gradualment per a crear un "matalàs" d'ingressos que garantisca la jubilació de la generació del baby boom. Les negociacions continuen a la vesprada només amb sindicats

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, en una imatge d'arxiu
El president de la CEOE, Antonio Garamendi, en una imatge d'arxiu / Fernando Villar (Efe)

Els empresaris se n'han eixit de la negociació del mecanisme d'equitat intergeneracional de les pensions. Les patronals CEOE i Cepyme han rebutjat aquest dilluns sumar-se a l'acord que negociava el Ministeri d'Inclusió amb els agents socials per a garantir la sostenibilitat del sistema i que contemplava una pujada de les cotitzacions durant deu anys per a crear un "matalàs" d'ingressos que assegure les pensions de la generació del baby boom. És a dir, les persones nascudes entre finals de la dècada de 1950 i a mitjans de la del 1970.

En un comunicat, la CEOE ha expressat el rebuig a una proposta que consideren "insuficient" i que, assegura, tindrà efectes negatius sobre l'ocupació perquè comporta un alça en les cotitzacions. 

Fonts de la negociació expliquen que el que ha plantejat concretament el govern estatal en la reunió d'aquest dilluns és un augment gradual de les cotitzacions en funció dels anys. La idea era començar per 0,2 punts addicionals el 2023 i pujar 0,3 el 2024 i 0,5 el 2025, fins a arribar a 0,6 el 2026. Aquest increment de 0,6 punts de les cotitzacions es repartiria entre 0,5 punts per a l'empresa i 0,1 punts per al treballador i es mantindria fins al 2032, quan tornaria a reduir-se al mateix ritme: 0,5 punts el 2033, 0,3 punts el 2034 i 0,2 punts el 2035.

L'última proposta que havia posat damunt la taula el ministeri dilluns passat plantejava una cotització addicional a la Seguretat Social de 0,6 punts directament, que empreses i treballadors haurien d'abonar durant deu anys per a nodrir el fons de reserva a raó de 0,4 i 0,2 punts, respectivament. El plantejament d'aquest dilluns minvava en certa manera l'increment, però la CEOE rebutja pactar cap disseny que comporte una pujada de les cotitzacions.

Després del "no" de la patronal, l'executiu estatal té previst continuar negociant amb els sindicats els detalls d'aquest mecanisme d'equitat amb què es pretén substituir el factor de sostenibilitat implantat pel PP i que suposava elevades retallades en les futures pensions, especialment les de la població més jove. Aquest dilluns 15 de novembre finalitza el termini per a arribar a un acord social sobre aquest element. 

La UGT apunta que l'eixida de l'empresariat "obri un nou escenari" on la proposta pot "patir canvis", mentre que CCOO assenyala que "manté algunes diferències" amb la postura actual del govern. Tot i això, manté la disposició a "continuar negociant per a arribar a un acord com més prompte possible". 

Aquest increment de les cotitzacions que està damunt la taula de negociació tindria un caràcter finalista, ja que aniria destinat a nodrir el fons de reserva de la Seguretat Social, l'anomenada "vidriola de les pensions", que actualment té tot just 2.000 milions d'euros.

També et pot interessar

stats