Calviño espera que els sindicats i els empresaris facen costat al govern per a "millorar" les pensions

La vicepresidenta primera destaca que l'objectiu és configurar un model que siga "fort" a mitjà i llarg termini, i que resulte "el més progressiu i just possible"

Nadia Calviño intervé en la inauguració del IV Congrés d'Ocupació a Vitoria
Nadia Calviño intervé en la inauguració del IV Congrés d'Ocupació a Vitòria / Nuria González (Europa Press)

La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha assegurat que les relacions del govern amb els sindicats i les associacions d'empresaris són "excel·lents", per la qual cosa ha afirmat que espera que els agents socials facen costat a l'executiu en el procés per a "el reforç i la millora" del sistema públic de pensions.

Calviño, que ha participat aquest dilluns a Vitòria en un congrés sobre ocupació, ha manifestat, així mateix, que confia que "d'ací al final d'any" siga possible aconseguir "un bon acord" amb sindicats i patronal entorn de la reforma laboral.

En el cas de les pensions, sobre les quals el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions tracta de tancar aquest dilluns un acord amb sindicats i empresaris al voltant del mecanisme d'equitat intergeneracional (MEI), ha afirmat que espera que els agents socials "ens donen suport en aquest procés de reforç i millora del nostre sistema públic de pensions".

L'objectiu d'aquesta reforma, segons ha explicat, és configurar un model que siga "fort" a mitjà i llarg termini, i que al mateix temps resulte "el més progressiu i just possible".

Calviño també s'ha referit a les estimacions que apunten que els canvis plantejats per l'executiu en el sistema de pensions podrien generar un impacte negatiu de 50.000 milions d'euros en les arques públiques.

Així, ha recordat que el pla de recuperació econòmica elaborat pel govern inclou un apartat "específic" referit a aquestes qüestions, en el qual es recullen diverses mesures per a "garantir el reforç del sistema públic de pensions", que ha qualificat de "la joia de la corona de l'estat del benestar".

La ministra d'Afers Econòmics ha explicat que l'executiu s'ha fixat la meta de "garantir unes pensions dignes per als pensionistes de hui, però també per a les persones que es jubilen dins de 20 o 40 anys", ha afegit.

Període de cotització

La vicepresidenta no ha precisat si el govern elevarà finalment el període de càlcul de la quantia de les pensions a 35 anys. "Hem assenyalat reiteradament que l'objectiu és adaptar el marc de les cotitzacions a la realitat laboral dels nostres dies", ha afirmat. 

Calviño ha explicat que enfront d'un passat en el qual les carreres laborals eren "lineals" i en què, normalment, els últims anys eren els que concentraven els sous més alts dels treballadors, ara com ara les carreres laborals són "més variables". Ha indicat que ara, les carreres poden presentar "llacunes" o períodes sense cotització, i a més ja "no és clar" que els últims anys de la vida laboral siguen els que acumulen els sous més elevats.

"Europeïtzar" el mercat laboral a Espanya

La ministra d'Afers Econòmics ha reiterat la seua aposta per "europeïtzar" el mercat laboral a Espanya, sobre el qual ha afirmat que "arrossega una sèrie de desequilibris i d'anomalies" respecte als països de l'entorn, des del punt de vista de la prosperitat i l'equitat social.

"Hem de reduir les taxes de temporalitat, que estan uns deu punts per damunt de la mitjana europea", ha afirmat Calviño, que també ha alertat que s'han de reduir les taxes de desocupació juvenil i millorar la capacitat del mercat de treball "per a crear ocupacions de qualitat".

Per aquest motiu, considera necessari establir un marc "que invertisca en capital humà, que millore la productivitat i que permeta millorar els salaris dels treballadors i la competitivitat de les empreses".

Aquests, ha indicat, són precisament els objectius de la reforma laboral que pretén aprovar el govern central, a través de la qual s'intenta "erradicar la precarietat i millorar la qualitat de l'ocupació i la competitivitat de les empreses".

També et pot interessar

stats