La Moncloa i els agents socials busquen un acord per a salvar la vidriola de les pensions

Sobre la taula, l'augment de les cotitzacions socials com a mecanisme d'equitat intergeneracional per a afrontar la jubilació de la generació dels baby boomers

La ministra s'ha compromés a vincular la pujada de les pensions a l'increment de l'IPC
Imatge d'arxiu d'un pensionista

El govern espanyol i els agents socials han aprofitat al màxim aquest cap de setmana els contactes per a aconseguir tancar amb acord un mecanisme d'equitat intergeneracional que permeta equilibrar els comptes de la Seguretat Social. Aquest dilluns, quan tornen a reunir-se, finalitza el termini que es van donar.

L'última proposta que va presentar l’executiu dilluns passat plantejava una cotització addicional a la Seguretat Social de 0,6 punts, que empreses i treballadors haurien d'abonar durant deu anys per a nodrir el fons de reserva.

Aquest augment de les cotitzacions socials, que empreses i treballadors es repartirien a raó de 0,4 i 0,2 punts, respectivament, va generar un fort rebuig en la patronal i no va acabar de convéncer tampoc els sindicats, per la qual cosa a priori sembla difícil que puguen tancar un acord en aquesta nova reunió.

Els sindicats van valorar que la proposta del govern espanyol respecte a aquest mecanisme se centre en la millora dels ingressos del sistema per a fer front a un increment futur de la despesa a conseqüència de la jubilació de la generació del baby boom, els nascuts entre finals de la dècada de 1950 i la meitat de la de 1970.

No obstant això, van considerar que "ha de ser millorada", tant en termes de suficiència, arribant més ingressos, com en la distribució de la cotització addicional entre empresa i treballadors.

Amb la pujada proposada, el tipus de cotització per contingències comunes s'elevaria al 34,3%, dels quals el 27,6% correspondria a l'empresa i el 6,7%, al treballador, ja que actualment està en el 28,3% (el 23,6% és quota empresarial i el 4,7% de l'empleat).

Aquest augment de les cotitzacions socials, que s'aplicaria des del 2023 i fins al 2032, tindria un caràcter finalista, ja que aniria destinat a nodrir el fons de reserva de la Seguretat Social, l'anomenada "vidriola de les pensions", que a hores d’ara té només 2.000 milions d'euros.

També et pot interessar

stats