Jorge Ignacio Palma, condemnat a 159 anys, evita la presó permanent revisable

L'assassí de Marta Calvo, Arliene Ramos i Lady Marcela Vargas passarà un màxim de 40 anys entre reixes

L'autor confés de la desaparició de la jove Marta Calvo i suposat assassí d'altres dues dones, Jorge Ignacio Palma, durant la seua declaració en una imatge d'arxiu
Jorge Ignacio Palma, en un moment de la seua declaració en el juí / Biel Aliño / Efe

L'Audiència Provincial de València ha condemnat a 159 anys i 11 mesos de presó a Jorge Ignacio Palma per la mort de Marta Calvo, Arliene Ramos i Lady Marcela Vargas i l'intent d'assassinat de sis dones més en trobades sexuals amb cocaïna. La magistrada redactora de la sentència Clara Bayarri confirma el veredicte de culpabilitat que va determinar el jurat popular el 22 de juliol passat, però no aplica la pena màxima, la presó permanent revisable, que demanaven les acusacions.

Bayarri entén que no es poden aplicar les penes de presó permanent revisable perquè no hi concorren els supòsits que estableix l'article 140 del Codi Penal. D'una banda, entén que aquest només pot activar-se si la persona ha rebut condemna ferma "amb anterioritat" per fets similars, cosa que no ha passat en el cas de Palma. I també descarta aplicar-hi la disposició que obri la porta a aplicar la presó permanent quan l'assassinat és “subsegüent” al delicte contra la llibertat sexual, perquè interpreta que “l'agressió sexual és el mitjà amb el qual es comet l'assassinat" i, per tant, no pot ser "subsegüent" sinó una acció "coetània i "intrínseca i indissolublement unida a aquest”.

Finalment, la sentència imposa a Palma 22 anys i 10 mesos de presó per cada un dels tres assassinats, dels quals en complirà un màxim de 40, en aplicació del Codi Penal. En concret, se l'atribueixen tres delictes contra la llibertat i la indemnitat sexuals, amb l'agreujant de discriminació per raó de gènere, en concurs ideal amb tres delictes d'assassinat amb traïdoria consumats.

La jutge aplica els mateixos tipus penals, però en grau de temptativa pel que fa a l'assassinat, en el cas de les sis dones que Palma va intoxicar greument durant les seues pràctiques sexuals. El condemna a catorze anys per cadascuna de les víctimes. Tanmateix, rebaixa la consideració penal a un delicte contra la llibertat i la indemnitat sexuals amb l'agreujant de gènere en el cas d'una setena dona, de la qual es deriva una condemna a dos anys i cinc mesos de presó.

Finalment, li imputa cinc anys més de presó en considerar-lo responsable d'un delicte contra la salut pública, per la possessió de cocaïna.

No obstant això, l'absol del delicte contra la integritat moral que reclamava la família de Marta Calvo per ocultar el cadàver de la jove, perquè considera que no ha quedat demostrat que amb aquesta conducta pretenguera causar un dolor afegit als pares de la xica.

Indemnitzacions de 50.000 a 150.000 euros

La sentència té associada com a pena accessòria la prohibició de comunicació i acostament a les víctimes a menys de 300 metres i imposa a Palma una llibertat vigilada de deu anys des de la posada en llibertat.

La magistrada també el condemna a una indemnització de 50.000 euros a cadascuna de les supervivents, que eleva a 70.000 per als hereus de les víctimes mortals —la germana d'Arliene Ramos i els pares de Marta Calvo— i a 150.000 en el cas dels fills de Lady Marcela Vargas. En conjunt fan un total de 640.000 euros.

L'advocada de l'acusat, María Herrera, l'acusació que representa els interessos de Marisol Burón, la mare de Marta Calvo, i l'advocat de sis de les víctimes, Juan Carlos Navarro han manifestat el seu desacord amb la sentència i la voluntat de recórrer-la en el termini de deu dies que fixa la llei.

També et pot interessar

stats