Palma torna a negar els crims en el torn d'última paraula: "No li he llevat la vida a ningú, ni he posat cocaïna als genitals"

L'acusat de matar Marta Calvo, Arliene Ramos i Lady Marcela Vargas i d'atemptar contra la vida de set dones més aprofita el torn d'última paraula en el colofó de l'al·legat de la defensa, que ha demanat l'absolució desacreditant les proves i les víctimes

Jorge Ignacio Palma torna a negar els fets en el torn d'última paraula / À Punt NTC

"No li he llevat la vida a ningú, no he intentat llevar-li la vida a ningú, no he drogat ni violat ningú, ni he posat roques de cocaïna als òrgans genitals". Com ja va fer en la seua declaració, Jorge Ignacio Palma, l'acusat de matar Marta Calvo, Arliene Ramos i Lady Marcela Vargas i d'atemptar contra la vida de set dones més, ha tornat a negar els fets en el torn d'última paraula.

Palma, que només reconeix l'esquarterament de Calvo, tot i l'han qüestionat els investigadors durant la vista oral, s'ha dirigit també a l'entorn de la xica: "Sent molt el dolor que puga tindre la família de Marta per no haver trobat el cos, però vaig dir el que va passar amb tot luxe de detalls", ha explicat en una intervenció que ha començat emocionat, aguantant-se els plors.

La declaració de Palma ha posat el colofó a l'al·legat de l'advocada defensora, María Herrera, que ha insistit a reclamar la innocència, fent dubtar el jurat popular sobre les proves i els testimonis, advertint-los de la possibilitat de condemnar una persona suposadament innocent. "El dubte ha de conduir a l'absolució. No tinguen por, ja s'encarregarà de recórrer en contra el Tribunal Superior de Justícia", els ha dit després de repassar-los casos mediàtics que conduïren a la condemna d'innocents.

Herrera ha presentat Palma com una víctima del sistema. Un puter caricaturitzat de narcotraficant i assassí en sèrie, a qui s'atribueixen tres morts i set intents d'homicidi (abusos sexuals amb l'agreujant de gènere per a la Fiscalia), sense proves, com a un boc expiatori. Només responsable d'haver esquarterat el cos de Marta Calvo, cosa que ha admés, qui se li va morir per accident, i a qui va desmembrar per la por que li va generar la seua condició d'immigrant en situació irregular amb antecedents. Un home indefens en un judici injust, contaminat per la premsa.

L'advocada ha acusat la defensa d'haver guionitzat els testimonis, i a les víctimes, d'haver participat en el joc per a aconseguir els beneficis que atorga la llei de violència masclista. "Les víctimes tenen dret, si són espanyoles, a una prestació econòmica. I si són estrangeres i estan irregulars, al fet que es paralitze l'expediente d'expulsió. No ho puc dir, però ho deixe caure, i ho pense", ha afirmat.

Les víctimes [declaren contra Palma perquè] volen beneficiar-se de la llei de violència masclista. No ho puc dir, però ho dic. I ho pense

María Herrera ha intentat desmuntar o almenys plantejar dubtes sobre tots els elements que podrien incriminar l'acusat, insistint en els mateixos arguments que va exposar en la seua relació de fets: va estar amb Arliene Ramos poc abans de la mort, però l'autòpsia —qüestionada per diversos pèrits en el judici— atribueix la defunció a causes naturals i no es pot acreditar que fora el propietari de la droga recuperada a l'habitació on la xica era prostituïda; el seu ADN estava en sis ungles i altres parts del cos de Lady Marcela Vargas, però com també hi havia alguna mostra d'un altre home desconegut, no es pot assegurar que fora l'acusat qui la matara. En l'intent d'exculpar Palma, la lletrada ha arribat a qüestionar la transcripció de la conversa de WhatsApp en què contacta amb la víctima en les hores prèvies a la seua mort: "Li volen atribuir la defunció i no l'ha matada. No hi ha cap prova", ha defés.

Sobre Marta Calvo, res nou del relat que ja va contar Palma: que reconeix l'esquarterament, però no l'homicidi ni l'ocultació de cos, i per tant, el delicte contra la integritat moral que se li imputa per agreujar el patiment de la família perquè "des del primer moment —en l'entrega després de 21 dies fugit— va dir on estava el cos".

Quin assassí o homicida intenta reanimar? On està l'ànim homicida?

Herrera ha intentat desacreditar el testimoni de les set dones que han declarat com a supervivents de les suposades pràctiques de l'acusat destacant el consum de drogues i les llacunes o imprecisions en el seu record sobre els fets, que, cal recordar, denunciaren setmanes o mesos després, quan reconegueren la imatge de Palma en televisió, arran la de desaparició de Marta Calvo.

Per a la defensa, l'actitud de l'acusat nega la voluntat homicida, perquè algunes de les presumptes víctimes el recorden intentant reanimar-les —de la presumpta intoxicació causada per ell— o asseguren que els va portar a casa després. "Quin assassí o homicida intenta reanimar? On està l'ànim homicida?", ha raonat.

El no és no, però el sí és sí, ací i en qualsevol lloc

A fi de negar la comissió el delicte d'abús sexual de què l'acusa la Fiscalia i la "traïdoria sorpresiva" en què les acusacions particulars sostenen el càrrec d'assassinat, per la presumpta introducció de cocaïna sense coneixement i consentiment als genitals de les víctimes, la lletrada de la defensa ha insistit en l'argumentari que Palma en la seua declaració: el consentiment sexual està implícit en la relació entre puter i prostituta. I elles havien acceptat tant els serveis sexuals com el consum de cocaïna, que sí reconeix l'acusat, però no en la forma que se li atribueix. Droga, que segons explica, a vegades portaven elles.

"El no és no, però el sí és sí, ací i en qualsevol lloc, i si em diuen que festa blanca no és posar droga als genitals, que Palma l'ha negat fins a l'avorriment, sí és que sí", ha raonat al tribunal popular que ha d'emetre veredicte contra l'acusat.

Per a arredonir l'argument i descartar també el delicte contra la salut pública, ha insistit al jurat que "no hi ha cap informe ni acta d'aprehensió de cocaïna" en les escenes del crim i que la mostra de droga de gran puresa recuperada a l'habitació on exercia la prostitució Arliene Ramos s'atribueix sense proves a l'acusat. "D'on no n'hi ha no es pot traure", ha dit l'advocada per a interpel·lar al jurat si poden afirmar, sense dubtes, si és de l'acusat o d'un altre client.

També et pot interessar

stats