Joaquim Bosch: “La seguretat absoluta és una il·lusió”
El magistrat ha reflexionat en À Punt Notícies sobre el control i la vigilància dels convictes després de l’assassinat d’un xiquet a Logronyo
“La seguretat absoluta és una il·lusió”. És la visió del magistrat i jurista Joaquim Bosch, portaveu territorial de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, quan li pregunten pel control i la vigilància dels convictes una vegada acaba la condemna o mentre estan en llibertat condicional. Arran de l’assassinat d’un xiquet a Logronyo aquest dijous, el magistrat ha assegurat a À Punt Notícies en una entrevista que “no es pot adjudicar un agent de policia a cada persona en llibertat condicional o que ha complit una condemna, perquè seria impossible”.
En aquest sentit, ha insistit que Espanya és un dels països amb menys taxa de criminalitat del món i està a la cua d’Europa en assassinats.
El presumpte assassí del menor, Francisco Javier Almeida López de Castro, estava en llibertat condicional. Complia una condemna de 30 anys de presó per agredir sexualment i assassinar a ganivetades la treballadora d'una immobiliària de Logronyo, l'any 1998. També tenia antecedents previs per agressió sexual.
"Quan una persona condemnada es troba en llibertat condicional, ha complit una sèrie de requisits, acreditats per la Junta de Tractament Penitenciari i per experts en reinserció, que a més disposen de mecanismes de seguiment", ha explicat el jurista. Per tant, “s’hauria de valorar, en aquest cas, amb quins criteris es va acordar la llibertat condicional”, per tal de determinar si s’ha produït cap error en el pronòstic de risc. Bosch aposta per minimitzar els riscos a través de mitjans adequats i informes professionals rigorosos que neutralitzen la situació al màxim.
De fet, el jurista ha manifestat que “l’extensió de la condemna podria haver sigut encara més curta, amb una anticipació de la llibertat vigilada, però, per alguna raó, s’ha allargat. Pensem que estava 21 anys en presó”.
Així mateix, Bosch ha recordat que els agressors sexuals són els que presenten taxes més elevades de reinserció. “Entre el 80 i el 85% dels condemnats no tornen a delinquir i per tant no se'ls pot condemnar a una cadena perpètua innevitable. Seria una pena inhumana”, ha assegurat Bosch, per a qui ja existeix el recurs de la presó permanent revisable quan es donen determinades circumstàncies.
“Toca gelar el cor i calfar-se el cap perquè situacions com aquestes no es repetisquen” ha conclòs.