Joaquim Bosch: “Hi havia més llibertat en els anys 80 que ara mateix”

El magistrat estima necessària una revisió del Codi Penal perquè siga “més respectuós amb el nostre sistema de drets fonamentals”.

Joaquim Bosch: “Hi havia més llibertat en els anys 80 que ara mateix”

El magistrat Joaquim Bosch ha participat aquest divendres en el programa A la Ventura d’À Punt, on s'ha sumat al debat obert sobre la reforma del Codi Penal respecte als delictes de llibertat d’expressió arran de l'empresonament del raper Pablo Hasél aquesta setmana.

El magistrat ha reivindicat una revisió del Codi Penal perquè siga “més respectuós amb el nostre sistema de drets fonamentals” i on “només es castiguen conductes que suposen clarament la creació d’un risc per a l’orde públic o la provocació d’algun tipus de conducta violenta amb penes dissuasives, però no privatives de llibertat”.

“Tip i Coll contaven acudits de Carrero Blanco en la primera cadena de televisió i no passava res. No s'empresonava ningú per fer teatre o cantar”, ha subratllat Bosch, que considera que “als anys 80 hi havia més llibertat d’expressió que ara mateix”.

Per al magistrat, derogar alguns articles del Codi Penal com, per exemple, el d’injúries a la Corona és “perfectament possible i es tracta d’una qüestió de voluntat política”. De fet, Bosch apunta a l’advertència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que, en diverses ocasions, ha posat de manifest que “es tracta d’un delicte que dona una sobreprotecció excessiva al rei i que seria incompatible amb el dret a la llibertat d'expressió”.

Espanya, el país amb més artistes condemnats a presó

Segons Freemuse, una organització internacional que defén el dret a la llibertat d'expressió artística, a Espanya al 2019 hi havia 14 artistes condemnats a presó. Una xifra per damunt de països com l’Iran, Turquia o Egipte. D'aquestes condemnes, només se n’ha executat una, la de Pablo Hasél.

“Hi ha conductes que poden molestar, que poden ser poc afortunades i que, poden, fins i tot, ser reprovables però estan tenint unes conseqüències jurídiques desproporcionades”. Per a Bosch no té sentit que “qualsevol manifestació artística puga portar unes persones a la presó tot i que no hi ha realment un risc rellevant per al conjunt de la societat”.

També et pot interessar

stats