Islamofòbia a Espanya: un informe europeu alerta de la institucionalització dels discursos d’odi

Els experts aconsellen fomentar espais per a facilitar les denúncies de les víctimes dels delictes d’odi 

Els experts aconsellen impulsar escoles més inclusives per a previndre la discriminació
Les veus expertes aconsellen impulsar escoles més inclusives per a previndre la discriminació

La islamofòbia s’ha convertit en els darrers anys en una de les qüestions més problemàtiques en el si dels mitjans i la política europea, que han adoptat unes dinàmiques que estan contribuint a directament o indirectament a l'augment de la discriminació antimusulmana a Europa.

L’auge de l’extrema dreta en països com Polònia i Hongria, on forma part del govern, o Itàlia, que celebra les seues eleccions generals aquest diumenge amb el bloc d’ultradreta encapçalat pels Germans d’Itàlia de Giorgia Meloni liderant les enquestes, ha sigut crucial en aquesta tendència islamòfoba.

Segons l’Informe Europeu d'Islamofòbia 2021, a l’estat espanyol la pandèmia va augmentar els delictes d’odi antiislàmics, un discurs legitimat per l’extrema dreta, que ha utilitzat la immigració com a catalitzador per a exacerbar la polarització social i l'odi, apuntant als migrants “com a lladres d'oportunitats laborals o portadors de malalties”, nodrit fortament del sentiment antiislàmic existent a Espanya des dels anys noranta.

L’estudi conclou que durant el 2021 es van escampar més de 300 notícies falses o fake news sobre migrants, refugiats i minories religioses en forma de cadenes de WhatsApp, àudios, fotos o vídeos amb l'única fi de crear odi.

De l’informe s’extrau que un 28,5% dels discursos d’odi en l’últim any s'han adreçat a l’antiimmigració, seguits d’un 17,1% a aquells que fan referència concretament als menors migrants, un 15,3% a la xenofòbia contra la població magribina i un 14,7% als discursos islamòfobs.

A més, s’hi apunta a la falta de denúncies contra els delictes d’odi com a un dels principals reptes que ha d’afrontar l’estat, ja que només un percentatge molt xicotet de les persones afectades acaba informant dels fets. 

Per tal d’abordar aquesta problemàtica, els experts aconsellen fomentar l’organització de tallers, col·loquis i xarrades on els afectats per discriminació puguen exposar les seues experiències a la societat, així com una distribució equitativa dels estudiants musulmans entre la població escolar.

Una campanya valenciana per a eliminar la discriminació institucional 

Aquesta setmana, amb motiu del Dia d’Acció Europea contra la Islamofòbia, celebrat el 21 de setembre, el Consell de la Joventut de València i l’Associació de Joves Musulmans de València han llançat una campanya a les xarxes socials per a denunciar els discursos d’odi contra el col·lectiu musulmà que es donen especialment en contextos digitals.

La plataforma s’ha sumat al moviment europeu que advoca per impulsar espais de convivència i respecte lliures de prejudicis, amb escoles més inclusives i multiculturals o protocols específics islamòfobs, com a fórmules d’èxit per a previndre la reproducció d’estereotips i accions discriminatòries que afecten les persones que professen la fe musulmana.

També et pot interessar

stats