Isaura Navarro: "És fonamental que tot el món tinga la tercera dosi"

La secretària autonòmica de Salut Pública espera que la corba de contagis comence a baixar ja aquesta setmana i avança que tots els departaments de salut tindran punts oberts de vacunació sense cita prèvia

La secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, aquest dimarts en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana capeja la setena onada després de setmanes d'ascens encadenat dels indicadors epidemiològics, que evidencien la transmissió descontrolada del virus. Una autèntica allau de contagis que supera, segons alerten les autoritats, fins i tot el que es va registrar entre desembre i gener. Afortunadament, amb conseqüències poc greus per a la immensa majoria de la població, gràcies sobretot a l'efecte de la vacunació i a les característiques de les noves variants derivades d'òmicron, la BA.4 i BA.5, que són ara mateix les dominants. En aquest escenari, la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, ha fet en Les notícies del matí una crida a la població perquè s'administre les dosis que tinga pendents per a completar la pauta de vacunació aprovada fins a la data. "És fonamental que tot el món tinga la tercera dosi", ha apuntat, entrevistada aquest dimarts en la ràdio d'À Punt.

Aquelles persones que es contagiaren durant la sisena onada i encara no tenen el reforç, poden acudir a inocular-se'l en qualsevol dels punts de vacunació sense cita prèvia que ha habilitat la Conselleria de Sanitat Universal per tot el territori valencià. Isaura Navarro ha afirmat que la intenció és obrir-ne més en totes les àrees de salut.

Paral·lelament, el departament liderat per Miguel Mínguez espera instruccions del govern espanyol per a començar a punxar quartes dosis, una injecció aprovada de moment per a la població major de 80 anys i col·lectius de molt de risc. La Comissió de Salut Pública ha de donar llum verda al calendari, que probablement començarà a la tardor, i avaluar si estén aquest segon reforç, i quan, a les persones de més de 60 anys. "Les veus expertes han considerat que era més convenient començar a vacunar [amb quartes dosis] a partir d'octubre quan comença el fred i hi ha més malalties. Ara era massa prompte perquè no és el moment més perillós per a la seua salut", ha explicat Navarro. La secretària autonòmica ha recordat, en aquest sentit, que per a aquestes dates s'espera disposar de sèrums que estaran actualitzats a les noves variants.

Podem mantindre'ns sense restriccions perquè els ingressos en hospitals estan sostinguts Isura Navarro - Secretària autonòmica de Salut Pública

Aquest dimarts la Conselleria de Sanitat publica l'últim balanç de dades de la covid-19 i les autoritats esperen que a partir d'aleshores la tendència comence a ser ja descendent, el que indicaria que s'ha assolit ja el pic màxim d'aquesta setena onada. Navarro ha recordat que estem en un context d'ascens perquè venim d'un moment en què han confluït festes com Sant Joan, l'inici de les vacances escolars o centenars de viatges de final de curs de l'estudiantat valencià. Situacions, ha insistit, en què augmenta el contacte i les relacions interpersonals. Però la part important és que les hospitalitzacions i l'ocupació en les unitats de cures intensives, així com les morts, s'han mantingut estables a pesar del descontrol en la transmissió del virus. "Com va passar amb òmicron, podem mantindre'ns sense restriccions perquè els ingressos estan sostinguts", ha justificat la número dos de Sanitat.

Navarro ha assegurat que els plans de contingència dissenyats amb motiu de la pandèmia estan preparats en tots els departaments sanitaris "per al que puga passar", tot i que la situació actual no requereix, de moment, aplicar-los. També continua activa la seqüenciació del virus, que "ha vingut per a quedar-se". Els laboratoris analitzen mostres rutinàriament i estan pendents de l'arribada de centaure, la nova variant identificada a l'Índia amb un potencial cinc vegades més contagiós que òmicron, segons els primers estudis. L'OMS la vigila de prop per la seua possible expansió, però encara no s'ha detectat a la Comunitat Valenciana ni a Espanya.

Més de seixanta casos de pigota dels micos

La responsable de Salut Pública a la Comunitat Valenciana ha actualitzat el recompte de casos de pigota dels micos, la nova malaltia que preocupa les autoritats sanitàries espanyoles. Creixen amb comptagotes a mesura que passen les setmanes i a hores d'ara s'ha identificat a la Comunitat Valenciana 62 dels vora 2.000 notificats a Espanya. D'aquesta xifra, la Comunitat de Madrid engloba aproximadament la meitat, un miler. La pigota dels micos, encara que no és una malaltia greu "no està sota control" i ha de parar-se, ha alertat Navarro.

Segons ha explicat, els hospitals valencians estan actuant amb directius paregudes a la covid,-19, fent tasques de rastreig i seguiment de contactes. Les vacunes s'administren a les persones identificades com de risc per haver tingut contacte pròxim amb algun infectat. En aquest sentit, la secretària autonòmica ha demanat prudència a la ciutadania i saber "amb qui s'ha estat" i en quines condicions, així com acudir al metge en el moment en què hi haja símptomes compatibles com ara febra, dolor muscular o marques a la pell.

Al PSPV: "Els acords s'han de respectar"

Isaura Navarro també s'ha pronunciat sobre la proposta del Botànic per a crear una taxa turística, que aquest dijous ha de votar-se a les Corts per tal que continue tramitant-se com a llei i que en les últimes setmanes ha sigut motiu de discrepància entre el PSPV i els altres dos socis, Compromís i Unides Podem. Moltes són les veus que s'oposen dins del partit socialista a aquest impost, fins i tot la de la mateixa síndica parlamentària, Ana Barceló, i, per tant, en alguns moments no ha estat del tot clar si hi votarien a favor finalment.

No és fàcil governar amb una força política que un dia et diu sí i l'endemà que no Isaura Navarro - Secretària autonòmica de Salut Pública

Preguntada sobre açò, la titular de Salut Pública, que és representant de Compromís en el govern valencià, ha sigut contundent: "El PSPV ha d'aprendre que els acords s'han de respectar". Segons ha defés, el Consell l'integren tres forces polítiques que ja consensuaren i pactaren la taxa en l'acord de coalició, i s'ha de respectar. Així, ha apel·lat al diàleg, a la cultura del pacte i a la "confiança" entre totes les forces polítiques que conformen un executiu per a poder "governar de la millor manera possible", perquè "no és fàcil governar amb una força política que un dia et diu sí i l'endemà que no".

També et pot interessar

stats