L'Agència Europea de Medicaments demana vacunar amb la quarta dosi els majors de seixanta anys i la gent vulnerable
També recomanen preparar una nova campanya de vacunació per a administrar la cinquena vacuna durant la tardor
El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) i l’Agència Europea de Medicaments (EMA) han recomanat començar ja amb l’administració de la segona dosi de reforç de la vacuna contra la covid-19 en majors de seixanta anys i persones vulnerables de qualsevol edat, a més d’aplicar una cinquena dosi a la tardor.
A través d’un comunicat, els dos organismes han posat el focus en la nova onada que s’està produint en tot Europa i han demanat a les autoritats de salut pública que tinguen en compte aquests grups per a una segona dosi de reforç. Destaquen que ens trobem en un context d’augment de les taxes d’ingrés i ocupació dels hospitals i les unitats de cures intensives, i argumenten que els majors de seixanta anys i la gent vulnerable segueixen en perill de patir una malaltia greu.
Treballadors sanitaris i menors de seixanta anys
Per altra banda, no consideren que l’administració de la quarta dosi siga necessària per al personal sanitari que treballa en residències d’ancians, ja que “només ofereix beneficis limitats a causa de l’escassa i ràpida pèrdua de la protecció contra la infecció i la transmissió”.
També diuen que “de moment no hi ha proves epidemiològiques clares” que donen suport a l’administració d’una segona dosi de reforç en menors de seixanta anys, “llevat que tinguen vulnerabilitats mèdiques”.
Nova campanya de vacunació a la tardor
A més, aposten per realitzar una altra campanya de vacunació amb la cinquena dosi “a principis de la tardor”, però sempre que haja transcorregut el temps necessari des de l’administració de la dosi de reforç anterior.
Avisen que, en previsió de les pròximes onades, els països haurien de planificar el desplegament de noves dosis de reforç que s’administrarien als grups de població amb risc de malaltia greu a principis de la tardor, seguint el mateix criteri en relació amb el temps transcorregut des de l’administració de l'última dosi de reforç.
Durant aquesta campanya sí que consideren que s’hauria de vacunar el personal sanitari i les persones que treballen en residències, “en cas que les vacunes adaptades a l’òmicron mostren una major neutralització enfront de les noves subvariants, fet que evidencia una possible major protecció contra la infecció i la transmissió”.