Investiguen si la pallissa d'un pare al seu fill de tretze anys és un cas de violència vicària

El presumpte agressor té antecedents per violència masclista i està en presó preventiva per un delicte de maltractaments en l'àmbit familiar i lesions

Exterior de l'hospital La Fe de València
Façana de l'Hospital La Fe de València / Generalitat

Les autoritats investiguen si l'agressió a un menor de tretze anys a mans presumptament del pare és un nou cas de violència vicària o s'emmarca en un context de violència domèstica. Per aquest cas, que ha destapat À Punt NTC, l'home està en presó provisional acusat d'un delicte de maltractaments en l'àmbit familiar i lesions a l'espera de conéixer les conclusions de les investigacions. El cas està en mans del jutjat número 7 de València, pendent de passar al de Torrent donat que els fets passaren a Paiporta.

El xiquet continua ingressat des de dijous passat i en estat greu a l'Hospital La Fe de València, on l'operaren d'urgència per un traumatisme cranioencefàlic a causa dels colps que li va pegar el progenitor. Després d'haver passat cinc dies en la unitat de cures intensives del centre evoluciona favorablement i ja està en planta, tot i que la pallissa li ha causat greus seqüeles i li ha fet fins i tot perdre la capacitat de parlar. 

La mare, Fiordaliza, demana justícia per al fill i denunciava aquest dilluns que encara no havia rebut resposta del defensor del menor perquè l'ajude en el cas. També que els serveis socials no han sabut orientar-la en els passos que ha de donar.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, ha confirmat aquest dimarts que estan en constant contacte amb la dona i que s'investiguen els fets per a determinar si constitueixen un cas de violència vicària amb l'objectiu de danyar la mare o si l'agressió es cataloga com violència intrafamiliar, per la personalitat i manera de comportar-se de l'agressor. "El més important ara és salvaguardar la seguretat tant de la mare com del fill", ha remarcat Oltra. 

L'home, exparella de Fiordaliza, té antecedents per violència masclista i ja va ser condemnat en un procediment per aquest delicte arran d'una denúncia de la dona. No és la primera vegada, de fet que entra en presó. Tant l'agressor com la víctima van formar part de Viogen, el sistema de seguiment integral dels casos de violència de gènere. Es trobaven, però, en situació inactiva des del 2019, segons han explicat fonts pròximes a la delegació del govern espanyol. El menut estava autoritzat a visitar el progenitor i fins ara no hi havia constància de cap maltractament cap a ell. 

Fa onze anys, quan es van separar, la mare es va quedar amb la custòdia, però els dos progenitors van acordar un règim de visites en caps de setmana alterns. Recentment aquestes trobades amb el pare havien augmentat per decisió del mateix menor. 

A la pregunta sobre el cas i el protocol a seguir en condemnes per maltractaments, la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha explicat que una vegada complida ja no hi ha cap mesura addicional. Si no és que, ha precisat, existisquen altres denúncies o vulneracions posteriors. Tant Bravo com l'experta consultada per À Punt coincideixen a assenyalar que fa una dècada, quan la dona va patir els maltractaments, no hi havia les mateixes mesures de protecció per a les dones víctima de violència i els menors que hi ha ara.

També et pot interessar

stats