Investiguen el director del Desert de les Palmes per la mort de la desena de burros

La Guàrdia Civil estima que no es va fer un seguiment veterinari ni tampoc es va estudiar si les espècies vegetals els proporcionaven suficients aportacions nutricionals

Un dels rucs al Parc Natural del Desert de les Palmes
Un dels burros que integraven el projecte de lluita contra incendis del parc natural del Desert de les Palmes / @SauraManzanares

El Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil de Castelló, el Seprona, investiga el director del parc natural del Desert de les Palmes per un suposat delicte referit a la protecció de la flora, la fauna i els animals domèstics arran de la mort d’una desena de burros del projecte de neteja de boscos de la Conselleria de Transició Ecològica.

El responsable investigat és l'impulsor d’aquest projecte, que consistia en la introducció de cinquanta burros perquè pasturaren pel Desert de les Palmes, al terme de Cabanes, entre l'agost i l'octubre del 2021. La Guàrdia Civil ha estimat estudiar-ho a partir de la investigació que va obrir per a aclarir aquest assumpte i després d’estudiar la documentació que va aportar l’administració.

El Seprona apunta que "en el projecte van participar animals sense el seguiment veterinari adequat o en un estat precari de salut, fet que suposa, a més, un risc sanitari per al conjunt d'animals implicats, un abandó en condicions en les quals perillava el seu benestar i, fins i tot, la seua vida. Això va provocar la defunció d'entre 8 i 10 ases i va posar en perill a la resta".

Falta d'estudi nutricional

A més, el Seprona argumenta, per a justificar la investigació al director d’aquest espai natural, que "no es va realitzar un estudi de capacitat de càrrega del mitjà a fi de conéixer si la capacitat nutricional de les espècies vegetals era capaç de sustentar la quantitat d'animals introduïts".

Els agents han traslladat les diligències instruïdes a la Fiscalia de Castelló, que va obrir diligències d’investigació penal, i al jutjat de Castelló que porta aquest assumpte.

La Conselleria d’Agricultura, promotora d’aquest projecte per a mantindre neta la muntanya i evitar el risc d’incendi forestal, també va obrir una investigació per a aclarir la mort dels equins.  

El PP assenyala Mollà

En fer-se pública la investigació, la portaveu de Medi Ambient del Grup Popular a les Corts, Elisa Díaz, ha assenyalat que "com més es coneix del projecte dels burros més queda demostrat que el va impulsar la Conselleria". Díaz ha assenyalat que "potser la consellera Mollà pensava que, com amb les taronges, ningú comprovaria la mort dels burros i au, però la realitat és que la consellera ha d'assumir responsabilitats perquè com més dades es coneixen i s'investiga, més evident i patent queda la negligència en el departament que ella dirigeix". 

"La Guàrdia Civil amb el seu informe avala la nostra denúncia davant la Fiscalia, que esperem que actue prompte", ha afegit. La diputada del PP ha reclamat "transparència en tota la investigació".

També et pot interessar

stats