La Fiscalia obri una investigació per la mort de deu ases al Desert de les Palmes

Les primeres investigacions d'Agricultura apunten que els animals podrien haver patit maltractaments

Un dels rucs al Parc Natural del Desert de les Palmes
Un dels rucs del Parc Natural del Desert de les Palmes / @SauraManzanares

La Fiscalia de Castelló ha obert diligències d'investigació penal per a aclarir la mort de deu dels cinquanta rucs que hi havia al Desert de les Palmes dedicats a la prevenció d'incendis. Els havien introduït en una parcel·la del parc natural per a pasturar i contribuir, d'aquesta manera, en la lluita contra el foc. Aquest dimarts s'han incoat les diligències i la recerca es troba en una fase molt primerenca, segons han precisat fonts del ministeri públic.

Després de la defunció dels rucs, —episodi que ha comportat la dimissió al director de Medi Natural, Benjamín Pérez— la Conselleria d'Agricultura i Desenvolupament Rural va obrir un expedient per a esbrinar què havia passat. Els veterinaris del departament van poder apreciar en els animals signes d'estrés, la qual cosa podria apuntar al fet que van patir algun tipus d'assetjament o maltractaments.

El cas va esclatar arran de la denúncia en Twitter d'un ciutadà sobre un ase que presentava símptomes de mala alimentació. Això va fer moure fitxa a Agricultura, que va donar l'orde de localitzar i atendre els animals i va posar en marxa la investigació. Posteriorment, el PP va portar el cas a la justícia perquè s'aclarira i per a demanar responsabilitats. També ha demanat la compareixença de la consellera, Mireia Mollà, en les Corts.

La responsable d'Agricultura ja va explicar en roda de premsa que el departament que encapçala està investigant els fets i que s'han traslladat el cas a la Guàrdia Civil davant l'existència d'"indicis que apunten a una possible acció humana" en la mort dels ases. Segons el parer de la consellera, el projecte "no s'ha tutelat de la forma adequada, la dispersió dels rucs ha pogut propiciar atacs d'altres animals o caigudes, però també hi ha indicis que ho pot haver hagut alguna intervenció humana".

En referència a aquesta última possibilitat, la Conselleria ha interposat una denúncia davant la Guàrdia Civil, perquè "investigue possibles autories", i va explicar que el propietari dels rucs havia rebut amenaces contra la vida dels animals i algú va tallar la tanca on estaven reclosos. Accions, però, que no es van denunciar inicialment.

També et pot interessar

stats