Veterinaris de la Generalitat estudien l’estrés com la causa de mort de deu rucs al Desert de les Palmes

El ramader va explicar que els animals tenien les potes mossegades i podien estar patint alguna mena d’“assetjament”

Un dels rucs al Parc Natural del Desert de les Palmes
Un dels rucs al Parc Natural del Desert de les Palmes / @SauraManzanares

Els veterinaris de la Conselleria d'Agricultura han analitzat els rucs que es trobaven al Desert de les Palmes, dels quals en van morir deu, i han observat que els animals tenen un nivell d'estrés que "no és normal".

No es descarta que siga un altre motiu el que causara les defuncions, però, en principi, aquesta primera anàlisi podria corroborar una de les hipòtesis apuntada pel ramader, que explicava que els animals tenien les potes mossegades i un nivell d'estrés que podria respondre a alguna mena "d’assetjament".

Segons han indicat fonts de la Conselleria, divendres passat un veterinari d'Agricultura va estar examinant els animals i traient-los mostres per a fer analítiques. Aquest dilluns hi ha tornat i ha revisat els llocs en els quals estaven els animals.

Vora cinquanta animals van arribar a una parcel·la privada del parc natural del Desert de les Palmes el mes d'agost passat després que el ramader fera una petició per a fer ús d'un espai perquè pasturaren allí els rucs. La petició va ser secundada pel director del parc i finalment va ser autoritzada per la direcció de Medi Natural.

Projectes similars a aquest existeixen en altres llocs d'Espanya, ja que els animals, en alimentar-se, eliminen vegetació combustible dels boscos i, en conseqüència, contribueixen a previndre l'aparició d'incendis forestals.

En la primera setmana d'octubre, la Conselleria d'Agricultura va tindre notícies que el projecte no estava funcionant i que els animals no presentaven un aspecte adequat, per la qual cosa es va demanar al ramader que els retirara i donara per conclòs el projecte. Després de constatar que la iniciativa no havia funcionat, la Generalitat va decidir obrir, a més, un expedient informatiu per a determinar exactament què és el que havia ocorregut.

També et pot interessar

stats