La mort dels rucs li costa el càrrec al director de Medi Natural

La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, critica que l'experiència amb els animals al Desert de les Palmes no va ser correctament tutelada i que no se la va informar fins la denúncia en Twitter

Un dels rucs al Parc Natural del Desert de les Palmes
Un dels rucs al parc natural del Desert de les Palmes / @SauraManzanares

La crisi dels rucs s'ha cobrat la primera víctima política. El director de Medi Natural, Benjamín Pérez, ha presentat la dimissió per la gestió de l'experiència forestal del Desert de les Palmes en què han mort entre deu i dotze animals. I podria no ser l'únic càrrec afectat, ja que la investigació de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient ha revelat "molts buits i comportaments poc diligents" en la supervisió del projecte, segons ha explicat la titular del departament, Mireia Mollà, que ha informat en roda de premsa de les conclusions provisionals de l'expedient.

La consellera ha explicat que no va conéixer la situació fins al 13 d'octubre passat, arran de la denúncia en Twitter d'un ciutadà sobre un ruc que presentava símptomes de desnodriment, la qual cosa va motivar una investigació i l'orde de localitzar i atendre els animals. Fins a eixe moment, segons ha explicat, no hi ha constància que els rucs reberen cap assistència veterinària.

Tanmateix, segons Mollà, els problemes ja eren coneguts des del 22 de setembre per part de la cap de servei, a la qual havia informat el director del parc "que l'experiència estava tenint molts problemes i que havien mort huit exemplars". I poc després, el dia 8 d'octubre, també s'havia posat en coneixement del director general de Medi Natural, Benjamín Pérez, "qui no va en donar trasllat a la consellera ni al seu gabinet", tot i que en aquesta ocasió el director del parc natural ja demanava abortar l'experiència després d'elevar a una dotzena els animals morts.

"Ell entén que no es causa per a elevar-ho, cosa que jo crec que sí. L'errada de valoració és d'ell i de tots. L'experiència no ha tingut la supervisió adequada", ha explicat Mollà sobre la dimissió de Pérez i l'obertura d'un expedient per a determinar les responsabilitats administratives del funcionariat implicat.

Una experiència fracassada

L'experiment, que explorava la capacitat dels rucs per a netejar la massa forestal del parc a fi de minimitzar l'impacte dels incendis forestals, ha estat maleït des del començament, el més d'agost passat, quan es van traslladar mig centenar de rucs a una zona del parc que es va perimetrar amb un tancat. En les setmanes posteriors es van produir agressions als èquids per part d'altres animals i sabotatges al tancat, la qual cosa va provocar que es dispersaren alguns rucs pel parc, fins al punt que alguns dels que han mort s'han trobat en zones inaccessibles.

Mollà considera molt greu la falta d'actuacions intermèdies que podrien haver evitat o minimitzat la situació, tot i els indicis manifests que els animals estaven en risc.

"Lleva els esquellots o els rucs moriran"

"Entenem que hi ha elements que indiquen que l'experiència no ha sigut tutelada adequadament, que la dispersió l'han poguda causar atacs, elements vinculats a la natura i altres animals, però també hi ha indicis d'una acció humana", ha advertit la consellera, que ha informat del trasllat a la Guàrdia Civil d'unes amenaces en una altra explotació de rucs de la zona en el mateix període.

Segons ha relatat, en un paper manuscrit deixat a la finca hi ha escriu: "Els rucs molesten, entén que per les nits hi ha qui dorm, tota la nit els esquellots ens molesten, lleva els esquellots o els rucs moriran, tu dorms bé a casa, si et toquen els collons amb l'esquellot què passaria? Un avís i últim; tu mateix, insolidari".

Mollà ha informat que la conselleria està pendent d'unes proves toxicològiques, per a determinar si els animals van ser enverinats. I ha anticipat que donarà les conclusions i informarà del cas en una compareixença a petició pròpia a les Corts.

La conselleria d'Agricultura, Mireia Mollà, mostra un dels informes sobre el cas en roda de premsa
La conselleria d'Agricultura, Mireia Mollà, mostra un dels informes sobre el cas en roda de premsa / À Punt NTC

També et pot interessar

stats